Τι είναι;

Ενεργειακό τζάκι

Το ενεργειακό τζάκι νερού ή τζάκι καλοριφέρ όπως αναφέρεται στην αγορά, είναι ένα τζάκι με ενσωματωμένο εναλλάκτη θερμότητας νερού. Αυτό σημαίνει πως μέρος της θερμότητας της φλόγας μεταφέρεται στο νερό. Το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση χώρων του σπιτιού, αλλά και για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης.

Τα ενεργειακά τζάκια είναι συνήθως κατασκευασμένα από μέταλλο (ενισχυμένο ατσάλι, μαντέμι, κλπ) , φέρουν κλείστρο από τζάμι που απομονώνει τον χώρο καύσης και κάποιους μηχανισμούς για τον έλεγχο της φλόγας, της θερμοκρασίας του νερού και για την διανομή του.

Πως λειτουργεί;

Το ενεργειακό τζάκι λειτουργεί όπως ένα κλασσικό τζάκι το οποίο έχει δεχτεί κάποιες τροποποιήσεις για μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη εκμετάλλευση της θερμότητας. Η λειτουργία του δηλαδή είναι η γνωστή. Ανάβουμε τη φλόγα και την συντηρούμε καίγοντας καυσόξυλα, μπρικέτες (συσσωματώματα ξύλου ή βιομάζας τα οποία κατασκευάζονται χωρίς προσθήκη χημικών, κολλών, κλπ και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία) ή πέλετ (παρόμοια με τις μπρικέτες μόνο που έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις για να είναι συμβατά με αυτόματες μηχανές τροφοδοσίας).

Πέλετ

Μπρικέτες

Καυσόξυλα

 Τα υπόλοιπα τα κάνει ο ενσωματωμένος εναλλάκτης και ο αυτοματισμός του τζακιού ή του εγκαταστάτη. Αποσπά μέρος της θερμότητας που παράγεται από την καύση (60-70%), την μεταφέρει στο νερό και ελέγχει την διανομή του (προς το καλοριφέρ και το δοχείου του ζεστού νερού χρήσης).Ο εναλλάκτης θερμότητας μπορεί να είναι πίσω από τον χώρο καύσης και σε επαφή μαζί του με τη μορφή πεπλατυσμένων μεταλλικών δοχείων νερού, αλλά και στη ροή των καυσαερίων με τη μορφή σωλήνων. Έτσι εκμεταλλεύεται την θερμότητα που συσσωρεύεται στα τοιχώματα του χώρου καύσης αλλά και την θερμότητα των καυσαερίων.

Τομή ενεργειακού τζακιού νερού

Ένα ενεργειακό τζάκι νερού αποδίδει συνήθως το 75-80% της θερμότητας της καύσης. Τη στιγμή που ένα απλό τζάκι (ανοιχτού τύπου) αποδίδει περίπου 10% της θερμότητας. Αυτή η διαφορά στην απόδοση  οφείλεται στην καλύτερη καύση του ξύλου λόγω ελεγχόμενης στοιχειομετρίας. Στις ανοιχτές εστίες η καύση δεν είναι στοιχειομετρική (σωστή αναλογία αέρα-καυσίμου) καθώς δεν υπάρχει έλεγχος του αέρα που εισέρχεται στον χώρο καύσης (συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερος). Επίσης, στα κοινά τζάκια η θερμότητα που μπορούμε να πάρουμε προέρχεται από την ακτινοβολία της φλόγας και του χώρου καύσης στον χώρο. Το υπόλοιπο της θερμότητας από την καύση χάνεται μέσω των καυσαερίων και των τοιχωμάτων προς τον εξωτερικό τοίχο.  Κάποια ενεργειακά τζάκια είναι υβριδικά. Χρησιμοποιούν, δηλαδή, δυο τύπους καυσίμων. Υπάρχουν μοντέλα που καίνε ξύλο ή μπρικέτες και πέλετ, άλλα που καίνε ξύλο ή μπρικέτες και φυσικό αέριο, κλπ. Αυτό δίνει στο τζάκι τη δυνατότητα της αυτοτροφοδοσίας. Να μην χρειάζεται δηλαδή να είμαστε στον χώρο και να το τροφοδοτούμε εμείς.

Τι μου προσφέρει;

Ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να μας προσφέρει οικονομικότερη θέρμανση, όχι μόνο του χώρου στον οποίο είναι εγκατεστημένο αλλά ολόκληρης της οικίας, και ζεστό νερό χρήσης.Μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον λέβητα πετρελαίου, πράγμα που μειώνει το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης, ή να «συνεργαστεί» με αυτόν.Η χρήση του, επίσης, έχει μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με την χρήση πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το ξύλο, η βιομάζα και το φυσικό αέριο είναι καύσιμα πιο φιλικά στο περιβάλλον. Εκπέμπουν λιγότερους, αλλά και λιγότερο επιβλαβής, ρύπους. Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνουμε με τη χρήση του ξύλου σε σχέση με το πετρέλαιο είναι περίπου 50% όπως φαίνεται και στα παρακάτω γραφήματα.

Κόστος ενέργειας ανα καύσιμο

Στο πρώτο γράφημα βλέπουμε το κόστος κάθε καυσίμου ανά μονάδα ενέργειας που αποδίδεται κατά την καύση του. Για τον υπολογισμό των τιμών έχουμε χρησιμοποιήσει την θερμογόνο δύναμη, τον βαθμό απόδοσης της καύσης και την τρέχουσα τιμή κάθε καυσίμου.

Κόστος θέρμανσης ανα καύσιμο

Στο δεύτερο γράφημα βλέπουμε το κόστος για την θέρμανση μιας οικίας 100 τετραγωνικών, με θερμικό φορτίο 8.5kW, ανά τύπο καυσίμου. Η περίοδος θέρμανσης έχει υπολογιστεί για τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο. Οι ώρες θέρμανσης έχουν υπολογιστεί σε 8-10 ανά ημέρα. Το φορτίο έχει προσαρμοστεί σε ένα μέσο φορτίο για κάθε μήνα.

Πώς είναι μια εγκατάσταση με ενεργειακό τζάκι;

Μια εγκατάσταση με ενεργειακό τζάκι δεν διαφέρει πολύ από μια εγκατάσταση με λέβητα πετρελαίου. Η πηγή θερμότητας θα είναι το τζάκι μας και προαιρετικά μπορεί να υπάρχει ένας λέβητας σαν δευτερεύουσα πηγή (για τις ώρες που δεν έχουμε αναμμένο το τζάκι ή σε περίπτωση που η ισχύς του δεν επαρκεί). Η διανομή του ζεστού νερού θα γίνεται σε κλασσικά θερμαντικά σώματα που θα είναι κατανεμημένα στα δωμάτια της οικίας. (Υπάρχει η δυνατότητα και άλλων τύπων θέρμανσης, όπως το ενδοδαπέδιο σύστημα, τα fan coil, κλπ. Η χρήση όμως κάποιου από αυτά τα συστήματα θα ανέβαζε το κόστος και θα έκανε λίγο πιο πολύπλοκη την εγκατάσταση.) Έπειτα, μπορούμε να έχουμε ζεστό νερό χρήσης χρησιμοποιώντας μέρος της θερμότητας του τζακιού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους λέβητες πετρελαίου σε κάποιες εγκαταστάσεις. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια του ήλιου για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης όταν το τζάκι δεν είναι αναμμένο, ώστε να αποφύγουμε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνδεσμολογία ενός τέτοιου συστήματος φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο.

Συνδεοσμολογία ενεργειακού τζακιού

Advertisements
Σχόλια
 1. καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site σας. ήθελα να σας ρωτήσω 2 πράγματα αν υπάρχει περιορισμός στα τετραγωνικά που μπορεί να θερμάνει ενα τζακι και ποια ειναι η αναλογία τζακιού σπιτιού που είναι η καλύτερη για την σωστή θέρμανση. αυτες οι απορίες προέκυψαν με δεδομένο οτι στην αγορά υπάρχουν τζάκια διαφόρων διαστάσεων.
  ευχαριστώ εκ των πρότερων.

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα Στράτο και σε ευχαριστώ.

   Κάθε ενεργειακό τζάκι οφείλει να συνοδεύεται από κατασκευαστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Σε αυτά αναφέρεται η απόδοση του τζακιού. Τα μεγέθη που μας ενδιαφέρουν, σχετικά με την ερώτησή σου, είναι η συνολική ισχύς που αποδίδει και ο καταμερισμός της σε ισχύ που αποδίδεται στο νερό και σε ισχύ που αποδίδεται στο δωμάτιο.
   Τα τετραγωνικά που μπορεί να θερμάνει το τζάκι που θα επιλέξουμε εξαρτώνται από τις θερμικές απώλειες του σπιτιού (που έχουν να κάνουν με την θερμομόνωση και την τοποθεσία) και την συνολική ισχύ του. Με λίγα λόγια οι απώλειες του σπιτιού θα πρέπει να είναι μικρότερες ή ίσες με την αποδιδόμενη ισχύ. Κατά προσέγγιση, τα ενεργειακά τζάκια της αγοράς αποδίδουν ισχύ που αντιστοιχεί σε σπίτι 150-300τ.μ.
   Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, δεν υφίσταται αναλογία τζακιού-σπιτιού. Η επιλογή γίνεται όπως σου περιέγραψα παραπάνω. Η αναλογία που θα πρέπει να προσέξουμε είναι αυτή της αποδιδόμενης στο νερό ισχύος σε σχέση με την αποδιδόμενη στο δωμάτιο. Η αποδιδόμενη στο νερό είναι αυτή που θα διανεμηθεί στους χώρους του σπιτιού που έχουν θερμαντικά σώματα και η αποδιδόμενη στο δωμάτιο είναι αυτή που πηγαίνει απευθείας από το τζάκι στον χώρο όπου είναι εγκατεστημένο. Έτσι, σε περίπτωση που η ισχύς στο νερό είναι αυτή που χρειαζόμαστε, αλλά ταυτόχρονα η ισχύς στον χώρο του τζακιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται θα έχουμε υπερθέρμανση.
   Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του κατάλληλου ενεργειακού τζακιού θα πρέπει να γίνει μετά την μελέτη των θερμικών απωλειών του σπιτιού.

 2. Ο/Η DIM λέει:

  Καλησπέρα στην κοινότητα,

  Καλά όλα αυτα! Αλλά να έξετάσουμε και το πρακτικό μέρος των πραγμάτων λίγο, τι εννοώ με αυτό.
  Σίγουρα το ενεργειακό τζάκι πρέπει να συνδιάζεται με δευτερεύουσα πηγή θέρμανσης ή να αποτελεί το ίδιο βοηθητική δευτερουσα πηγή θέρμανσης. Διότι ας δούμε παρακάτω τρεις απλές περιπτώσεις:
  Α) Χρειάζεται να λείψω απο την οικία μου για ενα Σαββατοκύριακο, όταν επιστρέψω για να μου αποδώσει το εν. τζάκι απο μόνο του χρειάζεται τουλαχιστον μια (1) ώρα, Β) θα πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς στην οικία και ανα δυο (2) περίπού ώρες να τροφοδοτής το εν.τζάκι με καυσόξυλα, καθώς και την διάρκεια του ύπνου και Γ) σε περίπτωση βλάβης – αστοχίας – κακής χρήσης (θερμοστάτη – σωληνώσεων – καπνοδόχου). Ας είμσατε πιο ρεαλιστές, διότι όταν κάποιος ζει σε ένα διαμέρισμα σε οποιαδήποτε περιοχή απο όλες τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας όπου αντιστοιχεί όπως καταλαβαίνεται σε ένα πολυ μεγάλο ποσοστό πανώ απο 60%, δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο για αποθήκευση των καυσόξυλων. Αλλά για την συγκεκριμένη περιόδο που διανύουμε όλο και κάτι θα βρούμε να σκεφτούμε και να ζοριστούμε για να περιορίσουμε την χρήση του πετρελαίου που ολοένα καλπάζει….

 3. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα DIM,

  Συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Έχω όμως δυο παρατηρήσεις:
  Σχετικά με τον χρόνο που θα χρειαστεί το τζάκι για να αποδώσει. Σίγουρα ένα τζάκι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από έναν λέβητα, λόγω της σταδιακής αύξησης της φλόγας και τον χαμηλότερο βαθμό απόδοσης, αλλά και ένας λέβητας χρειάζεται χρόνο. Ο χρόνος αυτός και για τις δυο περιπτώσεις εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των μονάδων και την απόδοσή τους σε σχέση με το φορτίο του σπιτιού.
  Σχετικά με την βλάβη-αστοχία ισχύει το ίδιο και για τους λέβητες. Βέβαια η τεχνολογία των λεβήτων είναι δοκιμασμένη στο χρόνο και τα ενεργειακά τζάκια νερού είναι κάτι σχετικά νέο (αν δεν κάνω λάθος). Ο αυξημένος κίνδυνος αστοχίας όμως υπάρχει μόνο στα σημεία όπου η τεχνολογία του τζακιού διαφέρει από αυτή του λέβητα (έχουν πολλά κοινά σημεία). Για την κακή χρήση, αν εννοείς κυρίως την κακή συντήρηση ή την κακή ποιότητα καυσίμου, είναι ένα θέμα που πρέπει να προσέχουμε και στις δύο περιπτώσεις.

  Τελικά, συμφωνώ πως το ενεργειακό τζάκι θα πρέπει να είναι ή να έχει δευτερεύουσα μονάδα θέρμανσης. Περισσότερο για λόγους άνεσης του ιδιοκτήτη (κουβάλημα ξύλων, άναμμα φωτιάς, καθαρισμός τζακιού, συντήρηση φωτιάς, κλπ) και όχι αδυναμίας του τζακιού. Αλλά όπως είπες, στην ανάγκη μπορούμε να προσαρμοστούμε.

 4. Ο/Η Άλεξανδρος λέει:

  Καλησπέρα και από μένα.

  Έχω 3 απορίες.

  1) Σε περίπτωση υπερτροφοδότησης της εστίας του ενεργειακού τζακιού, υπάρχει κάποιος αυτοματισμός που ελέγχει την ποσότητα αέρα στην εστία; Με άλλα λόγια, πώς διατηρείται η στοιχειομετρία (αναλογία καυσίμου-αέρα) σε τέτοια περίπτωση;

  2) Γνωρίζουμε τί εγγυήσεις υπάρχουν για τα ενεργειακά τζάκια (περίπου πόσα χρόνια μας καλύπτει) και ποιές είναι οι συνηθέστερες βλάβες τους;

  3) Τέλος, το ενεργειακό τζάκι μπορεί να τοποθετηθεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας; (Εφόσον μπορεί, προκύπτει κάποιο πρόβλημα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας;)

  • Ο/Η DIM λέει:

   Καλησπέρα και πάλι,

   Να διευκρινίσω όσον αναφορά για το 1ο ερώτημα. Τα ενεργειακά τζάκια θα τα χωρίσω σε δυο κατηγόριες αυτά παροχής αέρα και αυτά που συνδέονται με το σύστημα καλοριφέρ.
   Τα πρώτα η ρύθμιση της εστίας τζακιού γίνεται μηχανικά και όχι ηλεκτρονικά, διότι το μοτέρ παροχής αέρα (βεντιλατέρ) παίρνει εντολή από τον θερμοστάτη (όχι χώρου) ο οποίος βλέπει την με αισθητήρα την θερμοκρασία καυσαερίων και ρυθμίζει την ποσότητα ζεστού αέρα στο χώρο ή χώρους που θέλουμε να θερμάνουμε μέσων των αγωγών.

   Τώρα στην περίπτωση που το ενεργειακό τζάκι συνδέεται με το καλοριφέρ τότε υπάρχει η ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά,όπου ο θερμοστάτης είναι χώρου καθώς και λαμβάνει στοιχεία όπως
   θερμοκρασία νερού εισόδου – εξόδου, πίεσης και θερμοκρασίας καυσαερίων. Εδώ τώρα μπορείτε να βρείτε κάποιες διαφοροποιήσεις στον τρόπο διάταξης αναλόγως τον κατασκευαστή.


   Επίσης σημαντικό για την απόδοση οποιουδήποτε τζακιού ενεργειακού ή μη είναι η καπνοδόχος.
   Η καμινάδα θα πρέπει να είναι κάθετη ή αποκλίσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 45 μοίρες.
   Συνισταται χρήση κυλινδρικής διατομής μονωμένης από αυτή της τετράγωνης για καλύτερη ροή και να έχει το απαραίτητο ύψος (τουλάχιστον 1,2-1,5m από την σκεπή).

   Για ότι άλλο στη διάθεσή σας.

 5. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Γεια σου Αλέξανδρε,

  Σχετικά με τις απορίες σου:

  1. Η στοιχειομετρία της καύσης διατηρείται μέσω ρυθμιζόμενης ροής του αέρα που εισέρχεται στον θάλαμο καύσης. Η ρύθμιση γίνεται με κλαπέτο το οποίο ελέγχεται αυτόματα ή χειροκίνητα (εξαρτάται από το μοντέλο). Έτσι σε περίπτωση υπερτροφοδότησης έχουμε ελεγχόμενη καύση, αντίθετα με μια ανοιχτή εστία (κλασσικό τζάκι).

  2. Η εγγύηση που παρέχεται συνήθως είναι γύρω στα πέντε χρόνια. Εννοείται, ότι εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι συνηθέστερες βλάβες που παρουσιάζουν. Αν όμως εξαιρέσουμε τα κοινά με έναν λέβητα εξαρτήματα (κυκλοφορητές, θερμοστάτες, κλπ), υποθέτω πως πιθανές βλάβες μπορεί να εμφανιστούν στο αυτόματο κλαπέτο ρύθμισης αέρα και στη χειρότερη περίπτωση σε κάποια διαρροή νερού από τα τοιχώματα εναλλαγής θερμότητας. Το τελευταίο εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των υλικών και της κατεργασίας τους (κολλήσεις, κλπ) αλλά και από την ποιότητα του νερού και της χρήσης.

  3. Αρχικά, εάν πρόκειται για ενεργειακό τζάκι διανομής ζεστού αέρα, προφανώς και δεν τίθεται θέμα. Ένα ενεργειακό τζάκι νερού έχει τεχνικά την δυνατότητα να τοποθετηθεί στα καλοριφέρ ενός διαμερίσματος εφόσον πρόκειται για μονοσωλήνιο σύστημα. Όσον αφορά τον κανονισμό της πολυκατοικίας δεν γνωρίζω πως μπορεί να γίνει αυτή η «ρύθμιση». Καθώς όμως είναι μια παρέμβαση που δεν επηρεάζει καθόλου τα υπόλοιπα διαμερίσματα, φαντάζομαι πως δεν θα είναι δύσκολο να γίνει.

 6. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Καλημέρα σας
  Είχα απλό ανοικτό τζάκι απόδοσης 10-20% …το πέταξα
  Αγόρασα τζάκι νερού μίας όψεως 70cm πλάτος και η κατασκευή τελείως απλή ….»το κόβω» απόδοσης περίπου 60%
  Φαντάζομαι ένα τζάκι διπλής ενεργείας νερού και αέρα ήτοι:
  – Μίας όψεως με 3 διαδρομές ή τούμπα,
  – Εστία με όχι 3 πλευρές αλλά μικρότερη 55-60 cm πλάτος με 5 πλευρές (εννοώ οι μεταλλικές πλάτες της δεξαμενής),
  – Καμινάδα με διπλό τοίχωμα κενού και αεραγωγούς (είσοδο – έξοδο αέρα με βεντιλατέρ)
  – Ελεγχόμενη καύση στην εστία με βεντιλατερ όπως οι ξυλολέβητες και τέλος
  – Εστία δευτερογενούς καύσης.
  Υπάρχει τέτοιο πράγμα στην αγορά?

  Απορία: Σε ενεργειακό τζάκι αέρα ποια είναι η σωστή κατεύθυνση του αέρα? Να παίρνει τον αέρα από κάτω και να τον βγάζει από τις πάνω περσίδες όπως κάνουν στα περισσότερα τζάκια…. ή να παίρνει το αέρα από πάνω (ήδη θερμός) και να τον βγάζει από κάτω (θερμαίνεται πιο γρήγορα και περισσότερο ο ήδη θερμός)? Πιστεύω ότι η δεύτερη τεχνική είναι η πιο σωστή ή κάνω λάθος.

  Βοήθεια: Σας παρακαλώ θα ήθελα να μάθω εάν αξίζει να βάλω δοχείο αδράνειας στην εγκατάστασή θέρμανσης έχω τζάκι νερού και εάν ναι πόσων λίτρων. Μονοκατοικία 120 τ.μ. κατασκευής 2004 προσηλιακό περιοχή Κατερίνης με διπλοτοιχία και καλά κουφώματα αλουμινίου. Τα σώματα 20.000 θερμίδες.

 7. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα Δημητρη,

  Δεν γνωρίζω αν υπάρχει το τζάκι που περιγράφεις στην αγορά, αλλά είναι πολύ πιθανό. Τα μόνα σημεία τα οποία με προβληματίζουν όσον αφορά την εφαρμογή τους σε ένα τζάκι νερού είναι η παροχή ζεστού αέρα ταυτόχρονα με την παροχή ζεστού νερού και το βεντιλατέρ για την καύση. Σχετικά με την παροχή αέρα γύρω απο την καμινάδα ενός τζακιού νερού, είναι πιθανό να ρίξουμε την θερμοκρασία των καυσαερίων σε απαγορευτικά επίπεδα. Με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ελκυσμός της καμινάδας αλλά και να δημιουργηθούν συμπυκνώματα. Το βεντιλατέρ για την καύση θα χαλάσει την φυσική μορφή της φλόγας, την οποία θέλουμε να διατηρήσουμε σε ένα τζάκι.

  Ο ήδη θερμός αέρας, όντως θα θερμανθεί περισσότερο, αλλά το κέρδος θα είναι πολύ μικρό καθώς η διαφορά θερμοκρασίας του αέρα στο ύψος του δαπέδου και του αέρα στο ύψος της οροφής είναι ελάχιστη σε σχέση με το Δτ αυτού και του εναλλάκτη. Η μη εξαγωγή του αέρα απο το κάτω μέρος του τζακιού, πιθανότατα έχει να κάνει με το αίσθημα άνεσης που πρέπει να νιώθει ο ένοικος. Καθώς η υψηλή θερμοκρασία εξαγωγής του αέρα στο επίπεδο των ποδιών και του κορμού θα δημιουργούσε δυσφορία.

  Στην περίπτωση που η ισχύς του τζακιού καλύπτει τις απώλειες του σπιτιού ακόμα και στις χαμηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες, δεν κρίνετε απαραίτητη η προσθήκη δοχείου αδρανείας. Θα βοηθήσει όμως στην ομαλότερη λειτουργία του συστήματος και θα δώσει την δυνατότητα διατήρησης της λειτουργίας ακόμα και μετά το σβήσιμο του τζακιού. Η διαστασιολόγηση του δοχείου εξαρτάται από τις απώλειες του σπιτιού, τον ετεροχρονισμό λειτουργίας και φορτίου, την ισχύ του τζακιού, κλπ. Επίσης, εξαρτάται απο το κόστος και τον χώρο που καταλαμβάνει. Καθώς, θεωρητικά, όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο τόσο καλύτερα. Για το σπίτι σας, με έναν πρόχειρο υπολογισμό (υπολογίζοντας κατα προσέγγιση το φορτίο του σπιτιού, καθώς η ισχύς των σωμάτων είναι αρκετά μεγαλυτερη απο την απαιτούμενη) , ένα δοχείο 500λτ θα μας παρέχει θερμότητα που θα καλύπτει το μέγιστο φορτίο για περίπου 45 λεπτά απο το σβήσιμο του τζακιού. Ένα δοχείο 800λτ για 1ώρα και 10λεπτά περίπου. Αυτά βέβαια κατα προσέγγιση.

 8. Ο/Η Αλέξανδρος Κ. λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Συμφωνώ και γω σχετικά με το ότι έχετε είναι απο τα καλύτερα site πάνω σε ανάλογα θέματα. Θα ήθελα εάν μπορείτε να με βοηθήσετε στο παρακάτω.
  Έχω αγοράσει ένα τζάκι που περιγράφεται (τζάκι νερού ή καλοριφέρ όπως λένε). Μήπως γνωρίζετε που μπορώ να απευθυνθώ για την σωστή εγκατάστασή του με τα σώματα του σπιτιού και επιπλείον με τον ηλιακό; περιοχή Μοσχάτο(Αθήνα).

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 9. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλημέρα Αλέξανδρε,

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς αυτή την περίοδο δεν μπορώ να σου προτείνω κάποιον συγκεκριμένο εγκαταστάτη. Θα το έκανα μόνο αν είχα διαθέσιμο κάποιον που εμπιστεύομαι απόλυτα. Αυτό που θα σου προτείνω είναι να προτιμήσεις έναν μηχανολόγο ο οποίος θα σου δώσει μια αναλυτική προσφορά για τα υλικά και μια λεπτομερή περιγραφή της εγκατάστασης. Μην εμπιστευτείς κάποιον που δεν θα σου δώσει να καταλάβεις τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας της εγκατάστασης. Επίσης, είναι πολλοί αυτοί που θα φτιάξουν μια εγκατάσταση που θα δουλεύει αλλά είναι λιγότεροι αυτοί που θα την φτιάξουν για να δουλεύει σωστά.
  Για οποιαδήποτε απορία τεχνικής φύσης σχετικά με τις προσφορές που θα πάρεις μπορείς να μας ρωτήσεις ελεύθερα.

 10. Ο/Η ΜΑΛΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λέει:

  Με ενδιαφέρει το τζάκι αυτό,σε παράλληλη σύνδεση μκε το καλοριφέρ πετρελαίου,Αναφέρομαι σε διαμέρισμα ισογείου 85 τμ.Παρακαλώ δώστε μου προσφορά με τελικά τιμή.ή ‘οπως μπορείτε, Ευχαρισρώ
  Δ Μάλλιος
  6932453725

  • Ο/Η Αλέξανδρος Κ. λέει:

   Καλημέρα,

   Για την αγορά του τζακιού μπορείς να απευθυνθείς στο 6971-943239 ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ ΓΙΑΝΝΑ(πολύ καλό »μηχάνημα» σε πολύ καλή τιμή)!!!
   και για καλό υδραυλικό που εγκατέστησε και το δικό μου ΑΨΟΓΑ στο 6972-057214 ΝΟΥΛΗΣ.
   Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Καλημέρα Αλέξανδρε,

    Όπως ανέφερα και στον Δημήτρη, ο σκοπός της σελίδας αυτής δεν είναι εμπορικός, οπότε δεν πρέπει να γίνεται διαφήμιση μέσω των σχολίων ακόμα και όταν αυτή είναι καλοπροαίρετη. Τέτοιες προτάσεις μπορούν να γίνονται μέσω προσωπικού μηνύματος στον ενδιαφερόμενο.

   • Ο/Η Αλέξανδρος Κ. λέει:

    Χίλια συγνώμη παιδιά δεν γνώριζα οτι υπάρχει πρόβλημα με αυτό, όπως προαναφέρατε και σεις το σχόλιο μου ήταν εντελώς καλοπροαίρετο και δεν υπήρχε κανένας δόλος.
    και πάλι ζητώ συγνώμη απλά προσπάθησα να βοηθήσω κάποιο μέλος χωρίς να το γνωρίζω.

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλημέρα Δημήτρη,

   Δεν μπορώ να σου δώσω προσφορά καθώς, η συγκεκριμένη σελίδα έχει φτιαχτεί για προβολή θεμάτων μηχανικής και συζήτηση γύρω από αυτά. Δεν έχει εμπορικούς σκοπούς.

 11. Ο/Η stukas λέει:

  γεια σας κ απο εμενα,θελω να εγκαταστησω ενα υδραυλικο τζακι,σε διαμερισμα 90τμ περιπου σε ρετιρε(4ος)με υγρο-θερμο μονωση στην ταρατσα κ διπλα τζαμια(σχετικα δηλαδη καλα μονωμενο),για να λειτουργει παραλληλα-σε συνδυασμο με λεβητα πετρελαιου που υπαρχει ηδη.Αυτο που θελω να μαθω ειναι,επειδη για ζεστο νερο χρησης υπαρχει ενα μποιλερ στο παταρι,80λτ νομιζω, το οποιο ειναι κ αυτο συνδεδεμενο μαζι με τα σωματα,οποτε αναβεις το λεβητα για νερο θερμανσης ζεσταινεται κ το νερο στο boiler,αν αυτο μου δημιουργει καποιο θεμα σε σχεση με το τζακι(συνδεσμολογια, λειτουργια) η απλα εκει ας πουμε που θα χρειαζομουν ενα τζακι που θα απεδιδε στο νερο ενα α ποσο,πχ 8-10kw τωρα λαμβανοντας υποψιν κ το boiler θα πρεπει να εγκαταστησω ενα τζακι που θα αποδιδει στο νερο ενα ποσο α+ δηλαδη τοσο ωστε να ζεσταινω κ το νερο στο boiler,σωστα?

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλημέρα,

   Το μπόιλερ ζεστού νερού χρήσης δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην συνδεσμολογία ή την λειτουργία του νέου ¨υβριδικού¨ συστήματος. Αυτό που θα αλλάξει στο σύστημα είναι ότι θα προστεθεί μια ακόμα πηγή θερμότητας στο κύκλωμα. Η σύνδεση των πηγών θερμότητας, καλό είναι, να γίνει σε σειρά αλλά με δυνατότητα απομόνωσης της μιας εκ των δύο, κατ΄επιλογή του χρήστη (Ώστε να μην ζεσταίνουμε άσκοπα το τζάκι ή τον λέβητα εάν δεν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο). Αν η εγκατάσταση πραγματοποιηθεί κατά αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και των δυο πηγών ταυτόχρονα (εκτός αν απομονώσουμε την μια) υπάρχουν διάφορες επιλογές για την διαστασιολόγηση του τζακιού. Δηλαδή, από την στιγμή που ο λέβητας καλύπτει ήδη όλα τα φορτία Α+Β (Α:φορτίο απωλειών Β:φορτίο ζεστού νερού χρήσης), εμείς απλά επιλέγουμε σε ποιο ποσοστό θα ¨αποφορτίσουμε¨ τον λέβητα ώστε να έχουμε οικονομία στο πετρέλαιο. Αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι από π.χ. 30% μέχρι και 100% (δηλαδή το τζάκι να καλύπτει τα φορτία Α+Β).
   Το φορτίο των απωλειών (Α) υπολογίζεται για την δυσμενέστερη περίπτωση, δηλαδή για τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιεί πολύ σπάνια το 100% της εγκατεστημένης ισχύος. Οπότε μπορείτε με σχετική ασφάλεια να διαστασιολογήσετε το τζάκι με το φορτίο Α και να σας καλύπτει και το φορτίο Β στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αυτά βέβαια με την ¨ασφάλεια¨ που προσφέρει η δεύτερη πηγή θερμότητας.
   Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενεργειακό προφίλ του σπιτιού αλλά και του χρήστη. Ο χρήστης ουσιαστικά πρέπει διαμορφώνει το σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι να προσαρμόζει τις ανάγκες του σύμφωνα με ένα σύστημα που του σχεδίασαν.

   Συγνώμη αν κούρασα με την μακροσκελή απάντησή μου.

   • Ο/Η stukas λέει:

    οχι καθολου,καθε αλλο αρκετα καλη η εξηγηση σας,παρ`ολα αυτα εχω ακομα μια ερωτηση του στυλ `μου ειπαν`,τι εννοω:στην ιδια ερωτηση σε υδραυλικο η απαντηση που πηρα ηταν οτι το νερο χρησης απο το τζακι δεν θα ειναι καυτο(αν οχι καυτο σε μια ικανοποιητικη θερμοκρασια για να πλυθει καποιος),αλλα θα ειναι χλιαρο..αυτο θα ηθελα να μαθω αν τελικα ισχυει η οχι κ αν ισχυει απο ποιους παραγοντες εχουμε αυτο το αποτελεσμα κ αν μπορουμε-αν τελικα ισχυουν τα λεγομενα του υδραυλικου-να παρουμε το επιθυμητο αποτελεσμα,δηλαδη ζεστο νερο χρησης.Ξερω οτι σε πρωτη φαση δεν μπορω να διευκρινισω ακριβως τι εννοω `ζεστο`,πιστευω ομως οτι ειμαι κατανοητος…ε?κ παλι ευχαριστω για τον χρονο σας.

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Καλημέρα και πάλι,

    Οι παράγοντες που επηρεάζουν την θερμοκρασία του ζεστού νερού χρήσης, είναι η θερμοκρασία και η παροχή του νερού που θα περάσει από τον εναλλάκτη του δοχείου (σερπαντίνα ή χιτώνιο).
    Τα τζάκια νερού είναι σχεδιασμένα και ρυθμισμένα έτσι ώστε να παρέχουν νερό στην θερμοκρασία στην οποία λειτουργούν τα καλοριφέρ. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί στις θερμοκρασίες ενός λέβητα (80-90oC). Η παροχή ενός τέτοιου τζακιού θα είναι η ίδια με την παροχή ενός λέβητα της ίδιας ισχύος. Το κύκλωμα θέρμανσης του ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιεί ένα μέρος αυτής της παροχής (εξαρτάται από τις θερμοκρασίες και από το πόσο γρήγορα θέλουμε να ζεσταίνεται το νερό). Άρα το τζάκι μας καλύπτει απόλυτα όσον αφορά το ζεστό νερό χρήσης.
    Συνήθως το ζεστό νερό χρήσης υπολογίζεται να κυμαίνεται γύρω στους 60oC (όπου συνήθως είναι ρυθμισμένος και ο θερμοστάτης της ηλεκτρικής αντίστασης).

 12. Ο/Η stukas λέει:

  Καλησπερα-κ παλι- θα ηθελα να ρωτησω καποια πραγματα ακομα, τελικα θα αγορασω εν edilkamin Acquatondo 22,ανοιχτου δοχειου,το οποιο σκοπευω να εγκαταστησω ωστε να δουλευει παραλληλα με τον καυστηρα πετρελαιου που βρισκεται στο υπογειο,στον 4ο οροφο ωστε να ζεσταινω τα σωματα κ ενα boiler 80λτ στο παταρι το το οποιο ειναι κ αυτο συνδεδεμενο με τον καυστηρα(για να ζεστανω νερο για μπανιο χρειαζεται να αναψω το πετρελαιο),οπως εχω προαναφερει σε πιο πανω post.Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι απο ερωτησεις που εκανα,εμαθα οτι χρειαζομαι το kit2 της edilkamin,μπορω να προμηθευτω αυτα τα υλικα τα οποια περιεχει το kit,μονος μου ενα-ενα,ξεχωριστα απο το εμποριο,θα γλιτωσω καποια χρηματα,η τελικα θα μου ερθει μια η αλλη κ δεν αξιζει τον κοπο..?Συγγνωμη για το κατεβατο.Σας ευχαριστω για τον χρονο σας,Γιαννης.

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλημέρα Γιάννη,

   Τα κιτ απλά διευκολύνουν τον εγκαταστάτη, δίνουν συνήθως καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικά (και λειτουργικά κάποιες φορές) και μερικές φορές αποδεικνύονται πιο οικονομικά. Δηλαδή, ο εγκαταστάτης μπορεί να επιτύχει ακριβώς την λειτουργία ενός κιτ χρησιμοποιώντας τον δικό του σχεδιασμό και τα δικά του υλικά. Τα υλικά μπορείς να τα βρεις στο εμπόριο. Για το αν θα είναι πιο οικονομική λύση να τα αγοράσεις ο ίδιος θα πρέπει να κάνεις μια έρευνα αγοράς.
   Το μόνο που μπορεί να δυσκολέψει τον εγκαταστάτη ίσως είναι ο αυτοματισμός, σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται στο βασικό πακέτο του τζακιού.
   (Πληροφοριακά, δεν είναι απαραίτητος ο εναλλάκτης θερμότητας που περιέχεται στο κιτ).

 13. Ο/Η Νίκος λέει:

  Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση για τα ενεργειακά τζάκια! Και οι ερωτήσεις βοήθησαν επίσης πολύ ;)

 14. Ο/Η Xristos λέει:

  Καλησπέρα σας.
  Αρχικά σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες αλλά θα ήθελα να γίνεται να με βοηθήσετε στην συνδεσμολογία ενούς συστήματος θέρμανσης ενεργειακού τζακιού και πυρινολέβητα μαζί… Mπορώ να σας πω το πρόβλημα μου???

 15. Ο/Η Xristos λέει:

  Καλησπέρα και πάλι..
  Βασικά θέλω την βοήθεια σας όσον αναφορά την σύνδεση σε ένα συστήμα θέρμανσης ενεργειακού τζακιού και πυρινολέβητα παράλληλα..

  Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα…

  Σπίτι 160 τετραγωνικά μέτρα.
  Περίπου 80 τετραγωνικά ο ενιαίος χώρος και άλλα 80 τα υπνοδωμάτια.
  Περίπου 30.000 θερμίδες θέρμανσης.
  Πυρινολέβητας 50.000 θερμίδων απόδοσης.
  Ενεργειακό τζάκι περίπου 20.000 θερμίδων απόδοσης στο νερό…

  Βασικά αυτό που ζητάω είναι το εξής.:

  Όταν ο λέβητας λειτουργεί μπορεί να καλύψη τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του σπιτιού…
  Όμως το τζάκι από μόνο του δεν μπορεί να το κάνει…

  Το τζάκι θα τοποθετηθεί στον ενιαίο χώρο τον οποίο είναι πιθανών να μπορεί να καλύψει μέσο τις εκπομπής θερμότητας από το τζάμι….
  Τι γίνεται όταν όμως δεν μπορεί να το κάνει αυτό???
  Περνάμε στην λύση της τοποθέτησης ενούς buffer ώστε τα ζεστά νερά από τις δύο πλέον πηγές θερμότητας να πέφτουν εκεί και πλέον η διανομή του ζεστού νερού να γίνεται από κει..

  Το ζητούμενο είναι αν το τζάκι μπορεί να καλύψει το ενιαίο χώρο μέσω της εκπομπής από το τζάμι θέρμανσης αλλά και από τα ζεστά νερά που παράγει θα πρέπει το υπόλοιπό σπίτι να ζεσταίνεται από τον λέβητα…
  Ναι αλλά αν δεν ανάψω το τζάκι κάποια μέρα επειδή βαριέμαι θα πρέπει ο λέβητας να ζεστάνει όλο το σπίτι…
  Ουσιαστικά μιλάμε για κάποιο σύστημα το οποίο γίνεται και 2 κομμάτια ‘όταν γίνει παράλληλη χρήση των 2 πηγών ενέργειας αλλά και 1 μονοκόματο σύστημα όταν λειτουργεί μόνο ο λέβητας π.χ. όταν πάμε για ύπνο και δεν έχει ξύλα το τζάκι…
  Επίσης όταν λειτουργεί το ένα από τα 2 συστήματα δεν θα πρέπει να στέλνει νερό προς στον άλλο μιας και δεν χρησιμοποιείτε και δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε τζάμπα ζεστό νερό..

  Τι γίνεται με τις ηλεκτροβάνες και πως μπορώ να τις τοποθετήσω σε αυτό το σύστημα???
  Μπορώ να χρησιμοποιήσω και το ζεστό νερό τον ηλιακό ώστε να πετύχω μια επιπλέον πηγή ζεστού νερού???
  Τι γίνεται με τα ζεστά νερά χρήσης???
  Θα τα παίρνω από το buffer για τα μπάνια μου???

  Και όταν ακόμα τελειώσει ο χειμώνας τι γίνεται με το buffer θα λειτουργεί όλο τον χρόνο μιας και ο ηλιακός θα στέλνει εκεί τα νερά ??? Θα έχω μόνιμα ένα κυκλοφοριτή σε λειτουργία???

  Συγνώμη για τα τόσα ερωτήματα αλλά προσπαθώ να βρω άκρη στο τεράστιο θέμα…
  Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα,

   Αρχικά, να πούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ισχύς του τζακιού (στο νερό και στον χώρο που είναι τοποθετημένο) θα επαρκεί για την θέρμανση του σπιτιού. Καθώς οι απώλειες που έχει υπολογίσει ο μηχανικός αφορόυν το μέσο δυσμενέστερο σενάριο και έχουν λάβει κάποια προσάυξηση.

   Όσον αφορά το σύστημα, δεν χρειάζεται να είναι ανεξάρτητο. Μπορεί να φτιαχτεί ένα σύστημα με δύο πηγές θερμότητας. Μια πιθανή συνδεσμολογία είναι να φτίαξουμε πρωτεύον και δευτερεύον κύκλωμα με τη χρήση ενός buffer. Το πρωτεύον θα αποτελούν οι δυο πηγές θερμότητας (τζάκι και λέβητας) όπου θα συνδέονται παράλληλα με το buffer και θα έχουν ανεξάρτητους κυκλοφορητές. Το δευτερεύον θα αποτελούν ένας κεντρικός κυκλοφορητής, τα κολλεκτέρ, τα θερμαντικά σώματα και ένα κύκλωμα για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης. Έτσι το σύστημα δεν θα επηρεάζεται από το ποιά πηγή θερμότητας είναι σε λειτουργία. Θα μπορούν να λειτουργούν η κάθε μία ανεξάρτηατα ή και οι δύο μαζί. Η εκκίνηση της δευτερεύουσας πηγής θα μπορεί να γίνεται είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα μέσω αισθητηρίου που θα ελέγχει εάν η θερμοκρασία του νερού είναι η επιθυμητή.

   Αφού η κάθε πηγή θά έχει δικό της κυκλοφορητή δεν θα έχουμε κυκλοφορία νερού απο πηγή που δεν είναι σε λειτουργία.

   Η ισχύς των ηλιακών πάνελ είναι πολύ μικρή τον χειμώνα συγκριτικά με τις απώλειες του σπιτιού. Οπότε δεν αξίζει τον κόπο η χρήση του ηλιακού σαν πηγή θέρμανσης του σπιτιού. Εκτός εαν έχετε την δυνατότητα τοποθέτησης ηλιακών πάνελ μεγάλης επιφάνειας.

   Για το ζεστό νερό χρήσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπόιλερ με εναλλάκτη για την σύνδεσή του με το κύκλωμα θέρμανσης (το buffer) από όπου θα παίρνει θερμότητα. Όπως βέβαια και απο τα ηλιακά πάνελ. Το νερό του buffer δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζεστό νερό χρήσης.

   Ποιές ηλεκτροβάνες εννοείται;

 16. Ο/Η Xristos λέει:

  Γεια χαρά

  Μπορείτε σας παρακαλώ να μου παρουσιάσεται διαγραμματικά πως μπορεί να γίνει η συνδεσμολογία στο δευτερεύων σύστημα???

  Το κολεκτέρ είναι 1 και σε αυτό είναι τοποθετημένες όλες οι σωληνώσεις τις θέρμανσης
  Όπότε αν κρίνουμε ότι ο τζάκι καλύπτει τον ενιαίο χώρο
  τότε θα πρέπει να κλείνουμε ( ηλεκτροβάνας τρίοδης δεν ξέρω )τα σώματα στον χώρο αυτό, ενώ παράλληλα να στέλνουμε νερά στα υπνοδωμάτια!!

  Επίσης μέσω τι αισθητήρα θα κλείνει ή θα ξεκινά η δεύτερη πηγή θερμότητας??
  Πρέπει να τοποθετήσω 2 θερμοστάτες??
  Έναν στον ενιαίο χώρο και ένα στα υπνοδωμάτια..

 17. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα

  Με την πρώτη ευκαιρία θα σας στείλω ένα ενδεικτικό διάγραμμα συνδεσμολογίας.

  Το να μην θερμαίνονται τα σώματα στον ενιαίο χώρο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Με χειροκίνητη βάνα στο κολεκτέρ (ή βανες, ανάλογα με το πόσα κυκλώματα καλύπτουν αυτόν τον χώρο), με ηλεκτροβάνα στο κολεκτέρ, με τις βάνες που έχει πάνω του το κάθε σώμα ή με θερμοστατικές βάνες σε κάθε σώμα. Νερό στα υπνοδωμάτια θα πηγαίνει είτε είναι ανοιχτά είτε είναι κλειστά τα σώματα του ενιαίου χώρου.

  Η δευτερεύουσα πηγή θερμότητας μπορεί να παίρνει εντολή απο ένα θερμοστάτη στο νερό προσαγωγής.

  Ένας θερμοστάτης θα χρησιμοποιηθεί τοποθετημένος σε «ουδέτερο χώρο» π.χ. στον διάδρομο όπου θα ορίζεται η μέση θερμοκρασία που επιθυμείτε και μικρορυθμίσεις ή κλείσιμο θα κάνετε τοπικά σε κάθε σώμα.

 18. Ο/Η Xristos λέει:

  Το σχέδιο που υπάρχει παραπάνω ( χρήστης DIN ) είναι πάρα πολύ κατατοπιστικό..απλά δεν μπορώ να καταλάβω την συνδεσμολογία που γίνεται και τι είδους ειναι (ηλεκτροβάνες, τρίοδες )μετά από τον λέβητα και το τζάκι…

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα

   Το σχέδιο στο οποίο αναφέρεστε είναι η συνδεσμολογία που σας περιεγραψα, με τη διαφορα ότι τα ηλιακα πάνελ είναι συνδεμένα με το buffer. Αλλά αυτό δεν είναι αποδοτικό όταν τα ηλιακά πάνελ είναι λίγα.

   Με αυτή τη συνδεσμολογία, οι δύο πηγές θερμότητας συνδέονται παράλληλα με το buffer και τις καταναλώσεις (τα θ. σώματα και το ενδοδαπέδιο). Όταν η παραγωγή θερμότητας δεν ξεπερνάει την ζήτηση όλη η θερμότητα οδηγείται στις καταναλώσεις. Στην αντίθετη περίπτωση η θερμότητα αποθηκέυεται στο buffer και χρησιμοποιείται ετεροχρονισμένα. Το δοχείο του ζεστού νερού χρήσης αντλεί θερμότητα απο το buffer, δηλαδή τις πηγές θερμότητας και τα ηλιακά πάνελ.

   Η τρίοδη ηλεκτροβάνα στο κύκλωμα του τζακιού χρησιμοποιείται για την ρύθμιση της θερμοκρασίας στην επιστροφή του. Αποτρέπει την είσοδο «κρύου» νερού στο τζάκι. Οι τρίοδες στα θ. σώματα και στο ενδοδαπέδιο ρυθμίζουν την θερμοκρασία προσαγωγής. Στο ενδοδαπέδιο είναι απαραίτητη για να μην ξεπεράσει η θερμοκρασία τα επιτρεπτά όρια. Στα θ. σώματα είναι προεραιτική.

 19. Ο/Η πετρος κ. λέει:

  καλησπερα σας…θα ηθελα να κανω μια ερωτηση …ποια η διαφορα ενεργειακου τζακιου με αερα ‘η νερου ??κ αν αυτα του αερα εχουν μεγαλυτερες επιπτωσεις στην υγεια??ευχαριστω!!!!

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα

   Η διαφορά είναι απλή. Το πρώτο μας δίνει θερμότητα ζεσταίνοντας αέρα και το δεύτερο ζεσταίνοντας νερό. Η διανομή της θερμότητας στο τζάκι αέρα γίνεται μέσω αεραγωγών. Για τη διανομή στα τζάκια νερού γίνεται αναφορά στο άρθρο. Βασικά πλεονεκτήματα του τζακιού νερού είναι: 1.Είναι ευκολότερη η μεταφορά της θερμότητας σε απομεκρυσμένα σημεία 2. Δεν χρησιμοποιεί αεραγωγούς ζεστού αέρα που μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστο περιβάλλον γύρω τους. 3. Εκμεταλεύεται και την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα θ. σώματα.

   Σχετικά με την υγεία, αρνητικά του τζακιού αέρα είναι η υψηλή θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο των αεραγωγών και η ανακυκλοφορία του αέρα μέσω αεραγωγών και του εναλλάκτη του τζακιού, με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην επικάθιση σκόνης και βρωμιάς εντός αυτών.

 20. Ο/Η Xristos λέει:

  Καλησπέρα σας.

  Μπορείτε να μου σχεδιάσετε πάνω στο παραπάνω σχέδιο το οποίο είναι και ιδανικά μιας και έχει 2 πηγές θερμότητας…

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα

   Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο σχόλιο, η συνδεσμολογία στην οποία αναφερόμαστε είναι όμοια με αυτή του σχεδίου, με μόνη διαφορά την σύνδεση των ηλιακών πάνελ στο δοχείο του ζνχ.
   Οι διαφορές στις λεπτομέρειες της συνδεσμολογίας του δικού σας συστήματος θα εξαρτηθούν από τις ιδιαιτερότητες του σπιτιού, του εξοπλισμού, κλπ. Αυτές θα οριστούν από τον μηχανικό που θα κάνει την εγκατάσταση.

 21. Ο/Η Regina λέει:

  Γεια σας και απο εμενα…απο που να ξεκινησω δεν ξερω…εχω ταλαιπωρηθεί απίστευτα…και τι να κανω δεν ξερω αλλο.
  Αγόρασα τζάκι καλοριφέρ της ΝΕF KF104 υψηλων προδιαγραφών. Το σπίτι μου είναι 160τμ στον τελευταίο όροφο υπερυψωμένης διώροφης κατοικίας με ενεργειακά συστήματα αλουμινίου και θερμομονωτικά επιχρίσματα.Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω ποιο πρέπει να είναι το σχέδιο εγκατάστασης για να έχω ναι μεν θέρμανση με τα καλοριφέρ αλλά και ζεστό νερό χρήσης με τον ηλιακο?.
  Υπάρχει κάποιο διάγραμμα στο οποίο να βασιστώ? Η συνδεσμολογία? Πληροφοριακά να σας πώ ότι ο ηλιακός είναι συνδεδεμένος ήδη με την άλλη κατοικία που είναι στον πρώτο όροφο μέσω λέβητα πετρελαίου. Δεν υπαρχει πρόβλημα με αυτό ε?

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα

   Η συνδεσμολογία είναι απλή. Όπως αυτή που βλέπεται στο σχέδιο του άρθρου, χωρίς τον λέβητα. Το δοχείο του ηλιακού λογικά δεν μπορεί να συνδεθεί με το τζάκι, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας. Εκτός εάν έχει και δεύτερη σερπαντίνα που δεν χρησιμοποιείται. Καθώς η πρώτη χρησιμοποιείται απο τον λέβητα. Για περισσότερες πληροφορίες θα χρειαστούμε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπάρχουσα και την μελλοντική εγκατάσταση. Αλλιώς μια επίσκεψη μηχανικού θα έλυνε όλες τις απορίες.

 22. Ο/Η Σουλα λέει:

  γεια σας και από εμένα. έχω αγοράσει ένα τζάκι ενεργειακό που να συνδέετε και με τα καλοριφέρ αλλά λόγο οικονομικής κρίσης δεν κατάφερα ακόμα να πάρω τα καλοριφέρ. έχω τοποθετήσει το τζάκι με όλα τα παρελκόμενα του (κυκλοφορητες κ.τ.λ).αν πάρω μονάχα 1 η 2 σώματα του καλοριφέρ και τα συνδέσω χωρίς λέβητα θα μπορεί να δουλέψει το τζάκι ;

 23. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα,

  Θα δουλέψει κανονικά το σύστημα τζάκι-καλοριφέρ. Αλλά λόγω μικρής απορρόφησης ισχύος από τα 1-2 καλοριφέρ το νερό θα τείνει να ανεβάζει σχετικά γρήγορα τη θερμοκρασία του. Θα πρέπει λοιπόν να βεβαιωθείται ότι τα συστήματα ασφαλείας του τζακιού λειτουργούν κανονικά.

 24. Ο/Η γιωργος λέει:

  γεια σας εχω ενα τζακι νερου εντελκαμιν 29 που ειναι απο τα μεγαλυτερα στην αγορα .το πηρα πριν 3 ετη το σπιτι μου ειναι μεζονετα 190τμ σε 4 επιπεδα η αληθεια ειναι οτι ειναι σκιερο . σπιτι 20ετιας κ οχι κουφωματα τελευταιου τυπου αλλα απο 2014 εχει και μερικη θερμομονωση που εχω κανει.τωρα θελω να ρωτησω αν χρειαζεται εναλλακτες και ποσους κυκλοφορητες γιατι δεν περνω την ζεστη που θελω και καιω αρκετα ξυλα .καποιους υδραβλικους που ρωτησα της γειτονιας αλλοι λενε ναι αλλοι οχι..το τζακι μου το περασαν υδραβλικοι της εταιριας των σερρων που το αγορασα
  αυτοι δεν μου βαλανε εναλλακτη.προχτες φωναξα καποιον που πουλαει τετοια τζακια εντελκαμιν και μου ειπε γιαυτο δεν ζεστενεσε επηδει δεν εχει εναλλακτες αλλα η μετατροπη θελει καμια 1000ευρω
  ποια η γνωμη σας παρακαλω
  γιωργος θεσσαλονικη

 25. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα,

  Κάποιος εναλλάκτης θα ήταν χρήσιμος για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από το τζάκι σας. Για την θέρμανση δεν υπάρχει λόγος να τοποθετηθεί εναλλάκτης. Θεωρητικά η αποδιδόμενη ισχύς του τζακιού (στον χώρο και στο νερό) είναι αρκετή για να καλύψει τις απώλειες της οικίας. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορόυσε να συμβαίνει η μη κάλυψη των απωλειών. Ελέγξτε την θερμοκρασία αναχώρησης του νερού απο το τζάκι και εάν η παροχή του κυκλοφορητή είναι αρκετή για την κάλυψη του φορτίου.
  Με την επίσκεψη ενός μηχανικού θα εντοπίσετε το πρόβλημα. Αλλιώς συγκεντρώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για το σύστημα θέρμανσής σας (τύπος κυκλοφορητή, θερμίδες θ. σωμάτων, θερμοκρασία νερού, σχεδιάγραμμα συνδεσμολογίας, κλπ) και θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε.

 26. Ο/Η maksimos λέει:

  se diamerisma polukatoikias mporoume na topothetisoume energiako tzaki?

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα,

   Από όσο γνωρίζουμε, αποσύνδεση των σωμάτων απο την κεντρική θέρμανση και σύνδεση σε τοπική θέρμανση (όπως είναι και το ενεργειακό τζάκι), επιτρέπεται μόνο για λέβητα φυσικού αερίου προς το παρόν.
   Τεχνικά γίνεται.

 27. Ο/Η xristos λέει:

  Καλησπέρα και πάλι.

  Σήμερα παρέλαβα το ενεργειακό τζάκι..Δυστυχώς λόγο κάποιον περιορισμών ( κολόνες δοκάρια ) τοποθετήθηκε με 2 κλειστές γωνίες και οχι με ανοικτές όπως συνήθως γίνεται…υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό?? Πως μπορώ να δω αν καπνηζη ?? από την ταράτσα το ανέβα σα 2 μέτρα την σωλήνα να βάλω αλλη μια??

 28. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα,

  Για να διαπιστώσετε αν τελικά το σύστημα τζάκι-καμινάδα έτσι όπως κατασκευάστηκε έχει καλό ελκυσμό (αν καπνίζει δηλαδή) θα πρέπει να το ανάψετε. Καθώς ο πραγματικός ελκυσμός θα φανεί όταν το τζάκι και η καμινάδα έχουν αναπτύξει θερμοκρασία.
  Τα 2 μέτρα στην ταράτσα είναι αρκετά, αρκεί να μην υπάρχουν δίπλα στην καμινάδα αντικείμενα ή κτίσματα (πχ η απόληξη του κλιμακοστασίου) που υπερκαλύπτουν το ύψος της καμινάδας.

 29. Ο/Η BADOUNAS GIANNIS λέει:

  Καλημέρα. Καταρχήν συγνώμη για την »αφέλεια» των ακόλουθων ερωτημάτων μου που ενδεχομένως έχουν απαντηθεί. Δεδομένα: Οικία (υπόγειο, ισόγειο και όροφος) όπου προυπάρχει καυστήρας και λέβητας πετρελαίου με μπόιλερ στο υπόγειο, ηλεκτρονικός πίνακας θερμοστάτη ρεύματος/πετρελαίου στο ισόγειο και σώματα καλοριφέρ νερού σε όλα τα δωμάτα. Με γονική δωρεά και έκδοση νέας πολεοδομικής άδειας ο όροφος <> ιδιοκτησιακά από το ισόγειο. Επειδή προτίθεμαι να εγκαταστήσω στον όροφο ενεργειακό τζάκι με καύσιμη ύλη ξύλου που να συνδέεται με τα καλοριφέρ του ορόφου και ηλιακό θερμοσίφωνα σε προαύλιο χώρο της οικίας ένεκα απουσίας χώρου παρακαλώ πείτε μου με γνώμονα την θερμαντική αυτοτέλεια του ορόφου:
  (α) ποιες από τις παραπάνω εγκαταστάσεις (καυστήρας, μπόιλερ κ.ο.κ) μπορώ να χρησιμοποιήσω από κοινού και για ποια είναι απαραίτητη η αγορά τους για τις παραπάνω εργασίες μου.
  (β) Η αγορά του μπόιλερ του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη πέραν του συσσωρευτή ή το ήδη υπάρχον δύναται να καλύψει της ανάγκες μου.
  Θα πρέπει να ληφθούν ενδεχομένως υπόψην ότι:
  (1) η υπάρχουσα αλληλουχία της συνδεσμολογίας των καλοριφέρ ενδεχομένως να επηρρεάζει το τελικό αποτέλεσμα στην θερμαντική απόδοση του ορόφου αν δεν τεθεί μηχανισμός »παράκαμψης» με το ισόγειο.
  (β) το υπάρχων μπόιλερ ίσως να καταστεί ανεπαρκές για τις πλέον αυξημένες ανάγκες των ενοίκων.
  (γ) ο πίνακας ελέγχου του καυστήρα/θερμοστάτη βρίσκεται στο ισόγειο.
  Κάθε πρόταση σας είναι ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 30. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα,

  Εξηγήστε μας λίγο καλύτερα, αν θέλετε, την υπάρχουσα και την μελλοντική εγκατάσταση ως σύνολο. Δηλαδή, πόσες είναι οι ιδιοκτησίες, αν θα υπάρχει αυτονομία σε θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, αν τα θερμαντικά σώματα είναι συνδεδεμένα σε μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο κύκλωμα, αν ο λέβητας θα συνεχίσει να θερμαίνει όλους του ορόφους όταν δεν λειτουργεί το τζάκι, αν το μπόιλερ του ζεστού νερού χρήσης θα είναι κοινό, κλπ.
  Γενικά περιγράψτε μας λετπομερώς την εγκατάσταση όπως είναι και όπως θέλετε να γίνει.

 31. Ο/Η BADOUNAS GIANNIS λέει:

  Καλημέρα και πάλι. Συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός.
  Για την θέρμανση ολόκληρης της ενιαίας οικίας 250τ.μ περίπου χρησιμοποιείται ένας λέβητας πετρελαίου που μεταφέρει το ζεστό νερό σε όλα τα θερμαντικά σώματα χωρίς να γνωρίζω την συνδεσμολογία του κυκλώματος τους. Με τον λέβητα επίσης αποδίδεται και ζεστό νερό από το μπόιλερ σε όλη την οικία. Η ενεργοποίηση των διαδικασιών θέρμανσης και ζεστού νερού γίνεται από ηλεκτρονικό πίνακα που βρίσκεται στο ισόγειο. Με τον διαχωρισμό της οικίας πλέον σε δύο ιδιοκτησίες (Α: υπόγειο και ισόγειο, Β: όροφος 90τ.μ) ένεκα γονικής δωρεάς θα τοποθετήσω στον όροφο ιδιοκτησίας μου ενεργειακό τζάκι με καύσιμη ύλη ξύλου και ηλιακό θερμοσίφωνα. Επειδή αναζητώ ενεργειακή αυτονομία μόνο στον όροφο, αφού ενδεχομένως η άλλη ιδιοκτησία παραμείνει ακατοίκητη χωρίς όμως να αποτρέπεται η οποιαδήποτε στιγμή χρήση της και άρα η ικανοποίηση των απαιτήσεων των ενοίκων από τον καυστήρα πετρελαίου, επιθυμώ να έχω εντός του ορόφου την διακριτική ευχέρεια:
  α) να λειτουργώ τον καυστήρα πετρελαίου για την θέρμανση μόνο του ορόφου
  β) να λειτουργώ το ενεργειακό τζάκι με σύνδεση των καλοριφέρ για την θέρμανση μόνο στον όροφο και
  γ) να τροφοδοτώ με ζεστό νερό μόνο τον όροφο είτε από τον καυστήρα, είτε από το ενεργειακό τζάκι είτε από τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
  Είναι δυνατή η απομόνωση των θερμαντικών πηγών του ορόφου από το ισόγειο και σε θετική περίπτωση πως μπορεί να γίνει δηλαδή τι επιπλεόν αγορά-εγκατάσταση απαιτείται?

 32. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα,

  Μπορούν να γίνουν αυτά που ζητάτε με διάφορους τρόπους, που δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλύσουμε εδώ. Ο κάθε τρόπος έχει τις τεχνικές δυσκολίες, τους συμβιβασμούς και το κόστος του. Εσείς θα επιλέξετε τον τρόπο.
  Ο πιο απλός τρόπος θα ήταν να συνδεθούν τα θερμαντικά σώματα του ορόφου με το τζάκι (από το κολλεκτέρ εφόσον έχουμε μονοσωλήνιο ή με νέες σωληνώσεις -πιθανότατα εξωτερικές- εφόσον έχουμε δισωλήνιο) και να απομονωθούν με βάνες από το κύκλωμα του λέβητα. Θα επιλέγετε την θερμαντική πηγή που θα χρησιμοποιήσετε και θα ανοίγετε – κλείνετε τις αντίστοιχες βάνες. Για την λειτουργία του λέβητα μπορεί να εγκατασταθεί ένας ακόμα θερμοστάτης στον όροφο.
  Κατά παρόμοιο τρόπο θα μπορούσατε να τροφοδοτήσετε τον όροφο με ζεστό νερό είτε από το μπόιλερ του λέβητα είτε από τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
  Ο βασικός εξοπλισμός που απαιτείται είναι το τζάκι και το ηλιακό θερμοσίφωνο. Τα υπόλοιπα υλικά εξαρτώνται από τον τρόπο που θα γίνει η εγκατάσταση.
  Επαναλαμβάνουμε πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για να γίνει η τροποποίηση. Ο μηχανικός θα σας τις παρουσιάσει και εσείς θα αποφασίσετε ποια θα εφαρμόσετε.
  Σε περίπτωση που η οικία βρίσκεται εντός Αττικής και χρειαστείτε μηχανικό μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

  • Ο/Η Γιαννης Μπατζακακης λέει:

   Καλησπερα σας.Μια ερωτηση θ ηθελα ν κανω.εχω κ εγω το aquatondo το 29 σε ενα διαμερισμα 120 τμ νεοκτηστο με ενεργειακα κουφωματα.ο υδραυλικος μου εχει φτιαξει κιτ παρομοιο με της intelkamin εχω τοποθετησει πλακοειδη εναλλακτη κ 2 κυκλοφορητες.ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο τη θερμοκρασια στο σπιτι,οχι απο το νερο χρησης.ενω πηγαινει ζεστο νερο στο boiler του ηλιακου θερμοσιφωνου δεν πηγαινει στο διαμερισμα.σκεφτηκα ν βαλω 3 κυκλοφορητη μονο γ αυτη τη γραμμη ποια ειναι η αποψη σας? Σας ευχαριστω

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Καλησπέρα,

    Αρχικά, ελέγξτε την θερμοκρασία του νερού που φτάνει στο boiler και την ρύθμιση της ταχύτητας του κυκλοφορητή. Επίσης, ελέξτε εάν υπάρχει κάποια ρυθμιστική βάνα σε αυτό το κύκλωμα.
    Ο εναλλάκτης έχει τοποθετηθεί στο κύκλωμα του boiler; Υπάρχει εναλλάκτης και εντός του boiler για αυτό το κύκλωμα (σερμαντίνα, μανδύας, κλπ);

    Περιμένω την απάντησή σας για περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.

 33. Ο/Η Πελασγια λέει:

  Πολυ χρησιμο το αρθρο σας! ευχαριστουμε!

 34. Ο/Η Xristos λέει:

  Καλησπέρα σας.

  Καλή χρόνια και χρόνια πολλά.
  Είχα πολύ καιρό να γράψω αλλά βλέπεται το θέμα της θέρμανσης είναι αυτή την περίοδο ξανά επίκαιρο…

  Για μα μην τα ξανά λέω όλα καλά με το τζάκι δεν έχω κάποιο πρόβλημα απλά θα ήθελα την βοήθεια σος σε κάποιο θέμα ρύθμισης.

  Για το τζάκι μου πείρα κάποιο κιτ σύνδεσης.
  Είναι της MS και περιέχει 2 κυκλοφοριτές αλλά και τον εναλλάκτη.

  Αναφορικά με το πίνακα ελέγχου μπορώ να ρυθμίσω τον πρώτο κυκλοφοριτή σε ποια θερμοκρασιά θα αρχηση να κυκλοφορά το νερό στο κύκλωμα του τζακιού
  Αλλά και σε τι θερμοκρασία θα αρχήση να στέλνει ο δεύτερος κυκλοφοριτής νερό στα σώματα..

  Το πρόβλημα μου είναι:
  Σε τι θερμοκρασία βάζω το πρώτο π.χ. 40 βαθμούς και σε τι το δεύτερο π.χ. 45 ή μήπως ο δεύτερος θα πρέπει να είναι χαμηλότερος από τον πρώτο??

 35. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα και καλή χρονιά,

  Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με την απορία σας, και αυτό είναι το πού βρίσκονται τα αισθητήρια που διαβάζουν την θερμοκρασία του νερού.

  Θα βοηθούσε επίσης εάν μας δίνατε πλήρη στοιχεία για το κιτ.

 36. Ο/Η Xristos λέει:

  O ένας αισθητήριας σίγουρα είναι μέσα στο δοχείο που ζεσταίνει το νερό το καζάνι και ο άλλος είναι μέσα στην σερπαντινα του κιτ.
  Αν πχ βάλω τον πρώτο να πάρει από τους 30 βαθμούς για να ζεσταίνει το νερό τότε δουλεύει συνέχεια μιας και το νερό δεν κατεβαίνει κάτω από τους 30 ακόμα και αν δεν το ανάβω μιας και είναι ζεστή η εστία από την προηγούμενη το βράδυ…
  Οπότε σε αυτήν την περίπτωση ο δεύτερος κυκλοφοριτής θα πρέπει να είναι π.χ στους 35 βαθμούς ώστε να πάρει το ζεστό νερό και αν τον κυκλοφοράει προς τα σώματα….

  Μήπως όμως είναι καλύτερα να βάλω τον 2 στους 30 βαθμούς ώστω .όταν τελειώνουν τα ξύλα να κλέιση μιας και θα έχει κρύο νερό από την συνεχεί κίνηση του νερού και άρα θα πρέπει αν είνα

 37. Ο/Η Xristos λέει:

  O ένας αισθητήριας σίγουρα είναι μέσα στο δοχείο που ζεσταίνει το νερό το καζάνι και ο άλλος είναι μέσα στην σερπαντινα του κιτ.
  Αν πχ βάλω τον πρώτο να πάρει από τους 30 βαθμούς για να ζεσταίνει το νερό τότε δουλεύει συνέχεια μιας και το νερό δεν κατεβαίνει κάτω από τους 30 ακόμα και αν δεν το ανάβω μιας και είναι ζεστή η εστία από την προηγούμενη το βράδυ…
  Οπότε σε αυτήν την περίπτωση ο δεύτερος κυκλοφοριτής θα πρέπει να είναι π.χ στους 35 βαθμούς ώστε να πάρει το ζεστό νερό και αν τον κυκλοφοράει προς τα σώματα….

  Μήπως όμως είναι καλύτερα να βάλω τον 2 στους 30 βαθμούς ώστε όταν τελειώνουν τα ξύλα να κλείση μιας και θα έχει κρύο νερό από την συνεχείς κίνηση του νερού και άρα θα πρέπει αν είναι χμηλότερα από τον πρώτο κυκλοφοριτή

 38. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Η εκκίνηση του πρώτου κυκλοφορητή είναι προτιμότερο να ρυθμιστεί στους 40οC ώστε να μην λειτουργεί συνεχώς, ακόμα και όταν το τζάκι είναι σβηστό.
  Ο δεύτερος κυκλοφορητής θα πρέπει να ρυθμιστεί σε μια υψηλότερη θερμοκρασία, της τάξης των 65-70οC, ώστε να δίνει το περιθώριο στο πρωτεύον κύκλωμα (και κατ’ επέκταση στην εστία του τζακιού) να ανεβάσει θερμοκρασία απρόσκοπτα. Επίσης, θα συρρικνωθεί κάπως ο χρόνος, όπου υπάρχει η τάση για δημιουργία υδρατμών στην έξοδο των καυσαερίων λόγω χαμηλής θερμοκρασίας των επιφανειών.
  Καθώς όμως ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας του νερού στο τζάκι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ένταση της φλόγας, η ισχύς που απορροφούν τα σώματα, κλπ, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεπερνάει την θερμοκρασία λειτουργίας. Σε αυτήν την περίπτωση κατεβάστε λίγο την θερμοκρασία εκκίνησης του δεύτερου κυκλοφορητή ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα η απορρόφηση ισχύος από το τζάκι.

 39. Ο/Η Xristos λέει:

  Πολύ σωστά έτσι ακριβώς το έχω κάνει και εγώ αναφορικά με το ποιος από τους δύο θα πρέπει να ξεκινάει πρώτος…
  Το θέμα είναι ότι κατα την διάρκεια της νύκτας όταν πάω να κοιμηθώ απλά ρίχνω κανα 2 κούτσουρα ώστε να συνέχιση όλο το βράδυ να είναι ζεστό το σπίτι με αποτέλεσμα ακόμα και το πρωί το νερό να είναι πάνω από τους 40 ή κοντά και έτσι δεν σταμάτα καθόλου…

 40. Ο/Η ΣΥΛΒΙΑ λέει:

  ΕΧΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ Κ ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕ!!! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ. ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΩ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ;

 41. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνδέσετε τα σώματα με το τζάκι. Παρ’ όλα αυτά ο ευκολότερος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να συνδεθεί το τζάκι με τους συλλέκτες (κεντρικοί σωλήνες). Εάν τελικά δεν είναι δυνατή η σύνδεση με τους συλλέκτες θα πρέπει να καλέσετε έναν μηχανικό να μελετήσει το σύστημα και να σας δώσει την αμέσως καλύτερη λύση.

 42. Ο/Η Ανδρέας λέει:

  Συγχαρητήρια για το πολύ καλό θέμα που έχετε αναπτύξει.
  Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα μιας και είμαι ο άνθρωπος της πατέντας, αν μου συγχωρήτε αυτόν τον όρο αφού προσπαθώ να εκμεταλλευτώ υπάρχουσες εγκαταστάσεις με νέες τεχνολογίες.
  Έχοντας μία κλασική σόμπα πετρελαίου, αν κατασκευάσω έναν εναλλάκτη νερού και τον προσαρμόσω πάνω στη σόμπα, η οποία έχει χώρο να τον δεχτεί, μπορώ με τον αυτοματισμό του ενεργειακού τζακιού να εγκαταστήσω 4 σώματα καλοριφέρ για να ζεστάνω τον υπόλοιπο χώρο μίας μονοκατοικίας συνολικού εμβαδού 60 τμ; Η σόμπα βέβαια βρίσκεται στο σαλόνι.

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα Ανδρέα.
   Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν ειδοποιήθηκα για το μήνυμά σου.
   Μπορείς να κάνεις να κάνεις την μετατροπή που θες, αρκεί να υπολογίσεις την ισχύ που θες να πάρεις στα σώματα και να κατασκευάσεις τον κατάλληλο εναλλάκτη. Να έχει δηλαδή την κατάλληλη επιφάνεια, διάμετρο και αντοχή. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψεις το δοχείο διαστολής και τα ασφαλιστικά.
   Γενικά πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός σε θέματα ασφαλείας αν προχωρήσεις στην κατασκευή.

 43. Ο/Η Aντώνης λέει:

  Γεία σας θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται στην οικία μου όταν λειτουργούν και ο λέβητας πετρελαίου μαζί με το ενεργειακό τζάκι στο ανοικτό δοχείο διαστολής μου επιστρέφονται ζεστά νεστα νερά στο δοχείο και τα χύνει έξω.

 44. Ο/Η vlachogiannis dimitrios λέει:

  Τζάκι eldikamin prismatiko. Sundesh μe KALORİFER κιτ 3 kai sundesi μεσο hliakou gia na zestainei ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΤΑΝ leitourgei ΤΟ ΤΖΑΚΙ.
  apo tote egine i egkatastasi opote brexei mpainei nero ΑΠΟ ΤΗΝ kaminada i opoia eixe kineziko Καπέλο ex ARXIS. Alla den ΕΙΔΑ kai Προκόπι ΟΤΑΝ ebala peristrofiko.opote ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ brexei i gunaika mou einai μου sfouggaristra
  st / by Πέντε ΦΟΡΕΣ to exo -anapsei apo tote pou egine i topothetisi
  από tin deuteri φόρα arxise na baraei o συναγερμοs tou thermostati apo uperthermansi
  kollise o kukloforitis tou zestou Νερού. antikatastathike o kukloforitis Wilo
  thn Τέταρτη φόρα pou να anapsa xana upethrmanthike kai arxise na murizei san Καμένο Πλαστικό.
  gia na eimai suntomos ΛΟΙΠΟΝ xoris na parakleino
  pos να kano to enrgeiako tzaki ena aplo sumbatiko tzaki kai να to xensideso apo να sustima.
  adiazontas να nero ?? euxaristo

 45. Ο/Η Βασιλης λέει:

  Παρακαλώ δώστε την βοήθεια σας. Σε σπίτι 130 τμ έχω ένα εντιλκαμιν 29 και από το τζακι μεχρι το κιτ ειναι περιπου 10 μετρα , και το πρόβλημα είναι ότι το σπίτι μου δεν ζεσταίνεται , παρόλο που το τζάκι μου συκωνει θερμοκρασία 85 με 90 βαθμούς και ενώ καεί αρκετές ώρες τα σώματα δεν συκωνουν στο μάξιμουμ πάνω από 60 βαθμούς . Έχω φέρει πάνω από 4 υδραυλικους και κάνεις δεν μου βρήκε πρόβλημα , μόνο ο τελευταίος μου είπε ότι πρέπει να καταργήσω τον εναλλακτη γιατί αυτός είναι η αιτία και ότι από εκεί θα έχω σίγουρα 10 θα μου διάφορα. , τον εναλλακτη τον βάλαμε προληπτικά μήπως και ήθελα να δουλέψω πετρελαίο και ενεργειακό . Παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας. Ευχαριστώ

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα Βασίλη

   Ελέγξανε οι υδραυλικοί εάν ο κυκλοφορητής παρέχει την απαιτούμενη ροή στα κυκλώματα των καλοριφέρ. Απο τη στιγμή που το τζάκι παρέχει ικανοποιητική θερμοκρασία τότε το πρόβλημα λογικά εντοπίζεται στην παροχή νερού. Το κιτ περιλαμβάνει τρίοδη θερμοστατική; Συνήθως αυτές δημιουργούν πρόβλημα στην ροή.

 46. Ο/Η dimitros Vlachogiannis λέει:

  φιλε Βασιλη και εγω το ιδιο προβλημα εχω και μαλλον εσυ τουλαχιστον εισαι σε καλυτερη μοιρα
  περσινο ηταν και περασε. 6 τοννους ξυλα ξοδεψα και ζητημα ηταν να δω τα σωματα να ζεσταθουν
  ευτυχως που εχω και λεβητα πετρελαιου.σιγουρα θα χρειαστεις θερμουδραυλικο και οχι τον κυρ Μητσο με την σιλικονη στην κωλοτσεπη να λεει πως ειναι υδραυλικος.
  αυτο που μπορω να σου πω ειναι πως μια τετοια αλλαγη γιατι να την κανεις. Δεν χανεις και τιποτα ομως αν την δοκιμασεις. Να ξερεις παντως πως αν λειτουργησεις ταυτοχρονα τα δυο συστηματα
  με ανοιχτες τις ηλεκτρομαγνητικες βαλβιδες,αν εχεις ανοιχτο δοχειο διαστολης για το κιτ του τζακιου τοτε θα σου κανει υπερχειληση(overflow).Προς το παρον καθαρισα την καμιναδα και αλλαξα καπελο
  .βλεπωντας και κανοντας.Οποιος ομως νομιζει και υποστηριζει πως τα ενεργειακα τζακια ειναι πιο
  οικονομικα απο το πετρελαιο (και εχω και ζεστο νερο μεσω ηλιακου ειναι μαλλον βαθια νυχτωμενος
  και τρωει αρκετο κουτοχορτο οπως εφαγα και εγω. φυσικα η επιλογη , ειναι προσωπικη του καθενος

 47. Ο/Η Iasonas λέει:

  Kαλησπέρα σας,
  Έχω μια ερώτηση και συγγνώμη για την άγνοια μου επί του θέματος.
  Γιατί κάποια ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ παρ’όλο που έχουν την ίδια απόδοση έχουν τόσο διαφορετικές χωρητικότητες boiler? Βρίσκομαι στην φάση πριν της αγοράς και βλέπω στα τεχνικά χαρακτηριστικά το ένα τζάκι έχει 55 λίτρα νερου και το άλλο 120 λίτρα. Τι διαφορές θα αντιμετωπίσω κατα την γνώμη σας στην μια και την άλλη περίπτωση?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 48. Ο/Η xristos λέει:

  Ιάσονα η διαφορά είναι ότι στο τζάκι με τα 55 λτ θα σου ανεβάζει το νερό π.χ. στους 90 βαθμούς σε 10 λεπτά μιας και η ποσότητα νερού είναι αρκετά μικρή…στην άλλη περίπτωση με τα 120 λτ το τζάκι θα χρειαστεί 1 ώρα μέχρι να πάει στους 90 βαθμούς…
  Από την άλλη μεριά όμως όταν ζεσταθούν τα νερά στο 1 τζακι θα παγώσουν μεσα σε 20 λεπτα ενώ στην αλλή περιπτωση σε μια ώρα…

 49. Ο/Η xristos λέει:

  Καλησπέρα σας.
  Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με το ενεργειακό τζάκι.
  Διαθέτη το παρακάτω κιτ.
  http://www.xanthakos.gr/gr/systima-diaxwrismoy-ydravlikwn-kyklwmatwn-m1000-p493.html
  Από κει και μετά έχω όρήσει τα παρακάτω :
  Ρ1. Είναι ο πρώτος κυκλοφορητής τους 60 βαθμούς και κάνει το κύκλωμα το νερό μέσα στο τζάκι
  Valv. Δεν ξέρω τι είναι αλλά δεν ανάβει κιόλας
  Ρ2. Μάλλον αυτός είναι ο δεύτερος που στέλνει τα νερά στα σώματα στου 65
  Aux. Ανάβει ταυτόχρονα με το Ρ2

  Δεν ξέρω τι γίνεται με τον εναλλάκτη είναι το Aux??? Αν ναι σε τι θερμοκρασία θα πρέπει να το όρίσω???

  Να σας πω ότι πατώντας το μενού μου μπορώ να αλλάξω σε 3 κατηγορίες τις τιμές
  P1 π.χ 60
  P2 π.χ 62
  Aux π.χ 65

  Ποιές είναι ρε παιδιά οι σωστές τιμές…

  • Ο/Η Δημητριος λέει:

   Βαλε τον θερμοστατη στους 50 c .Οταν πιασει την θερμοκρασια να ξερεις πως ταυτοχρονα λειτουργουν και οι δυο circulating pumps.Αν εχεις επιστροφες γρηγορες και σου κρυωνουν τα νερα με αποτελεσμα να σταματανε οι κυκλοφορητες τοτε κοιταξε την ταχύτητα του κυκλοφορητη και μειωσε την στο minimun.Aσχολησου παντα με την κυκλοφορία στα σωματα

 50. Ο/Η xristos λέει:

  Ποιο από τα παραπάνω είναι ο θερμοστάτης??
  Δεν με νοιάζουν οι επιστροφές μιας και έχω παράλληλη σύνδεση με λέβητα.
  Οι δύο πηγές ενέργειας ρίχνουν τα νερά σε ένα buffer και από κει στο σπίτι…απλά με έχει προβληματησει τι τιμές θα βάλω ΄στα παραπάνω μιας και δεν ξέρω τι είναι το aux στο πινακάκι και δεν ξέρω και αν οι τιμές που έχω ορίσει είναι οι σωστές για την λείτουργεία του τζακιού…

 51. Ο/Η Iasonas λέει:

  Κύριοι καλημέρα σας. Θά ήθελα να ρωτήσω όποιο μέλος του forum έχει εμπειρία να μου απαντήσει στο εξής δίλημμα. Έχω καταλήξει σε δύο ενεργειακά τζάκια αλλά δε μπορώ να αποφασίσω ποιο απ τα δύο. Το πρώτο είναι της Caminodesign (Ελληνικό) δείτε τα χαρακτηριστικά εδώ:
  http://www.caminodesign.gr/plano—idro.html
  To άλλο είναι της Werstahl (Eλληνικό) δείτε τα χαρακτηριστικά εδώ:
  https://www.multiclima.gr/tzaki-energeiako-kalorifer-werstahl-hydro-40-odf

  Υπάρχει μεγάλη διαφορά στη τιμή και δε μπορώ να αποφασίσω ποιό απ τα δύο να διαλέξω. Υπάρχει κάποιος συμφουρίτης με εμπειρία να με βοηθήσει?

  Το σπίτι είναι γύρω στα 250τμ και υπάρχουν τα κλασσικά σώματα (7-8πάνελ) αλλά και υποδαπέδια θέρμανση (γύρω στα 80τμ) που πρέπει να ζεσταθούν.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Ιάσων Σκιαδόπουλος

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα σας,

   Απλά μελετήστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο τζακιών (δώστε έμφαση στην απόδοση στο νερό, τον βαθμό απόδοσης, την χωρητικότητα της δεξαμενής, την κατανάλωση, κλπ). Επίσης, ταυτόχρονα, θα πρέπει να κρίνετε ποιός κατασκευαστής «λέει την αλήθεια» όσων αφορά τα παραπάνω. ( π.χ. με μια μέση θερμογόνο καυσόξυλων 4,42kwh/kg και μια μεγιστη κατανάλωση 5,5kg/h έχουμε 24,31kw μέγιστης ισχύος. πως φτάνουμε μέχρι τα 40kw; )
   Το άλλο που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι η ποιότητα κατασκευής. Καλό θα ήταν να τα δείτε από κοντά.

 52. Καλησπέρα θέλω να κάνω μια ερώτηση,είμαι προς αναζήτηση ενεργειακού τζακιού,και είμαι μεταξύ ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ και αερόθερμου΄,ποίο έχει τα ποιο πολλά θετικά πλεονεκτήματα? Και επιπλέον το ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ μπορεί να λειτουργήσει σε πρώτη φάση και χωρίς θερμαντικά σώματα ή πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν θερμαντικά σώματα για να λειτουργήσει το ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ?

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα,

   Κατά τη γνώμη μας το τζάκι καλοριφέρ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, όπως η ευκολότερη μεταφορά της θερμότητας σε απομακρυσμένους χώρους, η αδράνεια μετά το σβήσιμο, κλπ. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τζακιών καλοριφέρ συνιστούν να μην χρησιμοποιείται το τζάκι χωρίς νερό (χωρίς καλοριφέρ δηλαδή) καθώς έτσι δεν απάγεται θερμότητα από τα μέταλλα του τζακιού και ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία τους.

 53. Ο/Η Χάρης λέει:

  Καλησπέρα,

  Η ερωτησή μου έιναι αρκετά γενική αλλά με απασχολεί το θέμα ασφάλειας στην εγκατάσταση ενεργειακού υδραυλικού τζακιού ανοικτού δοχείου. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν αν το υδραυλικό ενεργειακό τζάκι πέρα από τα πλεονεκτήματα σε σχέση με το τζάκι θερμού αέρα έχει έχει συγκριτικά μειονεκτήματα σε θέματα ασφάλειας? π.χ. σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

 54. Ο/Η νικολαος λέει:

  γεια σας….με τον νομο 4495/2017 αρθρο 127….μπορουμε να αυτονομιθουμε απο τη κεντρικ θερμανση τς πολυκατοικιας..αρκει να βαλουμε εντος της οικιας μας αυτονομο συστημα θερμανσης…το ενεργειακο τζακι που συνδεεται με καλοροφερ ειναι σε αυτη τη κατηγορια?
  ειμαι στον 4’ο οροφο,,,,,,και απο επανw εχw αλλους δυο.μπορw να τραβιξw τη καπνοδοχο εwς τν ταρατσα?ευχαριστw.

 55. Ο/Η Τσουκαλας Χρηστος λέει:

  καλησπερα.θα ηθελα να ρωτησω τα εξης.εχω ενα τζακι νερου απλο το εχω συνδεση με τα καλοριφερ δυο σωληνες πανε στο λεβητα του καλοριφερ απο εκει φευγουν στα σωματα με ελευθερο δοχειο εκτονωσης.ολα δουλευαν αψογα ξαφνικα χαλαει το ντεποζιτο της ελευθερης εκτονωσης στην ταρατσα το αλλαξα και το φλοτερ αλλαξα τον κυκλοφορητη αλλα το ζεστο νερο φτανει μεχρι τις σωληνες που πανε στα σωματα εκει σταματαει δεν εχω επιστροφη.τι μπορει να συμβαινει ξαφνικα.ευχαριστω πολυ.

 56. Ο/Η Νασος ΠΑΟ λέει:

  Καλημέρα σας .τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζω ένα σημαντικό πρόβλημα με το τζακι καλοριφέρ που εχω εγκαταστήσει εδώ και 5 μήνες η τουλάχιστον τώρα έγινε πιο έντονο
  Το λέω αυτό γτ τον τελευταίο καιρό έβαλα καινούργια μπαλκονόπορτες στο σπίτι ποιο παλιά έμοιαζαν όποτε και δεν το καταλάβαινα.Απο την στιγμή που έβαλα τις καινούργιες μπαλκονόπορτες όταν έχω την πόρτα του τζακιού ανοιχτεί και μόνο όταν την έχω ανοιχτεί(τουλάχιστον προς το παρον) μου βάζει καπνό μέσα σιγά σιγά μυρίζει και μετά από λίγο λες και είμαι σε κάνα συλλαλητήριο με δακρυγόνα ομίχλη το σπίτι, όταν κλείσω την πόρτα δεν έχει πρόβλημα
  Δεν θέλω να πάω στην εύκολη λυση να σκάω ένα παράθυρο υποτίθεται ότι προσπαθώ να στεγανοποίησβ το σπίτι και όχι να το κάνω εγώ να μπάζει.εφερε τον μάστορα μου λέει είναι τα ξύλα έχει πιάσει η καμινάδα του λέω σε 5 μήνες ναι μπορεί να συμβεί μου λέει οκ την καθαρίζει πάλι τα ίδια βγάζει το καπέλο Μήπως το.μπουκωνει πάλι τα ίδια.δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει έχω απελπιστει έδωσα και ένα σκασμό λεφτά για να καπνίζει; μιλάμε μιλάω ότι καπνιζει και για την διάρκεια που θα ανοίξω την πόρτα να πάρω ένα ξύλο που εχω στα 2 μετρα για να το βάλω μέσα. Παρακαλώ την βοήθεια σας αν Κάπιος είχε ανάλογο πρόβλημα κάτι που να βοηθήσει …
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η χρηστος λέει:

   καλημερα.εχω και εγω τζακι νερου.η πορτα ανοιγει οριζοντια και οχι καθετα εαν την ανοιξω αποτομα βγαινει καπνια θελει παρα πολυ σιγα και να εχει φλογα μεσα και ειδικα μην ξεχνας να ανοιγεις το κλαπετο της καμιναδας.ισως βοηθεισα καλη συνεχεια

 57. Ο/Η Νασος ΠΑΟ λέει:

  Η πόρτα μου έιμαι συρόμενη προς τα πάνω δεν λέω ότι το ανοίγω απότομα και καπνιζει λέω ότι όταν την αφήνω ανοιχτή πετάει καπνό έξω το καλπετο δεν ανοιγοκλείνει το συγκεκριμένο από κατασκευαστη είναι μόνιμα κλειστό .αυτό που καταλαβαίνω χωρίς να ξέρω είναι ότι ΜΠΟΥΚΩΝΕΙ και δεν μπορεί να το τραβήξει όλο και το πετάει λίγο έξω δεν ξέρω τι να κάνω πραγματικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s