Ρωτήστε μας

Εδώ μπορείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει να μάθετε σχετικά με την μηχανική και τις τεχνολογίες της.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Μεσσήνης Γεώργιος λέει:

  Γειά σας. Πρόσφατα αγόρασα ένα αερόθερμο τζακιού (τύπου κασέτας) με σκοπό να θερμάνω τον ενιαίο χώρο κουζίνας-σαλονιού (44 τ.μ.) με τη χρήση καυσόξυλων. Κατέφυγα σε αυτή τη λύση γιατί
  1. Ήταν οικονομική
  2. Δεν απαιτούσε καμιά μετατροπή στο τζάκι το οποίο ήδη υπήρχε
  3. Ο κατασκευαστής με διαβεβαίωσε ότι η θερμαντική του απόδοση είναι τέτοια που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χώρου μεγαλύτερου από τον δικό μου
  4. Η κατανάλωση σε καύσιμο θα ήταν μικρότερη σε σχέση με πρίν
  Το αποτέλεσμα υπήρξε απογοητευτικό. Οι αποδόσεις του είναι πολύ χαμηλές (ανεβάζει τη θο του χώρου 2-2,5 βαθμούς το πολύ), η κατανάλωση σε ξύλο είναι μεγαλύτερη, το μοτέρ του το οποίο έχει τοποθετηθεί σε εξωτερικό τοίχο του σπιτιού και σε απόσταση 1μ από το τζάκι, κάνει θόρυβο σαν να λειτουργεί εξωτερική μονάδα μεγάλου κλιματιστικού. Τέλος, όταν λειτουργεί το μοτέρ το τζάκι κάποιες στιγμές καπνίζει, πράγμα που δεν συνέβαινε πρίν.
  Η εισαγωγή του κρύου αέρα στη κασέτα γίνεται μέσω σωλήνα 48. Η έξοδος του θερμού αέρα γίνεται από άνοιγμα ίδιας διατομής. Η κασέτα έχει διαστάσεις ΠΒΥ→0,550,400,08μ.
  Το βεντιλατέρ είναι σαλίγκαρος 30 watt, λειτουργεί στα 50 Ηz και στις 2500 στρ/λ, (αδιαβάθμητα) και παροχετεύει 300m3/h αέρα.
  Μήπως έχετε κάποια ιδέα για το πώς θα μπορούσα να βελτιώσω την απόδοση του συγκεκριμένου συστήματος;
  Με εκτίμηση,
  Γεώργιος Μεσσήνης

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλημέρα Γιώργο,

   Αν κατάλαβα καλά, η συσκευή που τοποθέτησες είναι αυτή που κυκλοφορεί τελευταία, τύπου φορητού αερόθερμου το οποίο αποτελείται από μια ομάδα κυρτών σωλήνων. Επίσης, κατάλαβα ότι παροχετεύεις στο αερόθερμο αέρα περιβάλλοντος.
   Η πιθανή αιτία της χαμηλής απόδοσης είναι η μικρή επιφάνεια συναλλαγής θερμότητας. Καλό θα ήταν να μετρήσεις την θερμοκρασία εξόδου του αέρα από την συσκευή. Θεωρητικά με μια θερμοκρασία εξόδου πάνω από 50 °C σε συνδυασμό με την παροχή αέρα που αναφέρεις μας δίνει θερμική ισχύ αρκετή για να θερμάνει τον χώρο σου.
   Το κάπνισμα του τζακιού σημαίνει κακό ελκυσμό ο οποίος πιθανόν να προκαλείται από την πτώση της θερμοκρασίας της εστίας και των καυσαερίων όταν λειτουργεί το αερόθερμο.
   Για την αντιμετώπιση των παραπάνω δοκίμασε να τροφοδοτήσεις το αερόθερμο με τον αέρα του δωματίου και να ξαναμετρήσεις την θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο.
   Η υψηλότερη κατανάλωση είναι πιθανόν να οφείλεται στην μεγαλύτερη παροχή ξύλου από εσάς στην προσπάθειάς σας να επιτύχετε την θέρμανση του χώρου. Ο έλεγχος της καύσης είναι δυνατός μόνο σε εστίες κλειστού τύπου.
   Ο θόρυβος του μοτέρ οφείλεται λογικά στην ίδια την κατασκευή και προκαλείται απο τους κραδασμούς. Η αιτία των (πέρα του αποδεκτού) κραδασμών είναι συνήθως η κακή ζυγοστάθμιση της πτερωτής του σαλίγκαρου. Προσπαθήστε να απομονώσετε το μοτέρ-ανεμιστήρα από το κέλυφος με αντικραδασμικούς συνδέσμους.

   • Ο/Η Μεσσήνης Γεώργιος λέει:

    Καλησπέρα σας,
    και ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας.
    Το αερόθερμο, σας γράφω και στο προηγούμενο σχόλιο, είναι τύπου κασέτας με τις διαστάσεις που αναφέρω και δεν υπάρχουν καθόλου σωλήνες. Μοιάζει σαν να βλέπεις ένα μαύρο ενισχυτή ηχοσυστήματος. Είναι τοποθετημένο στο δάπεδο της εστίας και ο κρύος αέρας που εισέρχεται από αριστερά, μέσω οπής 48 χιλ., ακολουθεί μια διαδρομή σαν αυτή που έχουν οι αντιστάσεις της ηλεκτρικής κουζίνας ή οι σωληνώσεις της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Τα ξύλα που καίνε πάνω στην συσκευή ζεσταίνουν τον αέρα ο οποίος στη συνέχεια εξέρχεται από τη δεξιά πλευρά, πάλι μέσω οπής 48 χιλ. Οι θερμοκρασία που έχει ο αέρας στην έξοδο του σωλήνα κυμαίνεται από 85 έως 115 β. κελσίου, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος (δικές μου μετρήσεις). Να υποθέσω λοιπόν ότι είναι μικρή η ποσότητα του αέρα που παροχετεύεται; Δηλαδή δεν είναι 300m3/h; μήπως παίζει ρόλο το ότι ο ζεστός αέρας εξέρχεται από χαμηλά (στο επίπεδο της εστίας του τζακιού και περίπου στην περασιά της πρόσοψης του τζακιού) με αποτέλεσμα κάποια ποσότητα του ζεστού αέρα να ελκύεται από την εστία και να εκλύεται από την καμινάδα; Μήπως σε αυτό οφείλεται και η πτώση της θερμοκρασίας των καυσαερίων, όπως εσείς μου αναφέρετε, οπότε και το κάπνισμα του τζακιού;
    Όσον αφορά την κατανάλωση σε ξύλα πιθανόν να έχετε δίκιο. Πάντως σε καμία περίπτωση η κατανάλωση, κατά τη λειτουργία του αερόθερμου, δεν είναι κατά 50% μικρότερη από τη λειτουργία του τζακιού χωρίς αυτό.
    Τέλος το μοτέρ όταν δουλεύει ελεύθερα (χωρίς να είναι συνδεδεμένο με τον σωλήνα) δεν κάνει θόρυβο. Έχει τετράγωνη έξοδο 6060 χιλ. Υπάρχει περίπτωση να είναι μικρή η διατομή του σπιράλ (50) για την έξοδό του;
    Συγγνώμη για τον καταιγισμό των ερωτήσεων, αλλά προσπαθώ να βγάλω κάποια άκρη.

 2. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλημέρα,

  Αφού και η θερμοκρασία του αέρα είναι αρκετή για να πάρουμε την θερμική ισχύ που χρειαζόμαστε, είναι πολύ πιθανή η εξήγηση που δίνεις. Ότι, δηλαδή, μέρος της ποσότητας του αέρα διαφεύγει προς το περιβάλλον μέσω της καμινάδας. Και αυτό να προκαλεί και την πτώση της θερμοκρασίας των καυσαερίων. Δοκίμασε να απομακρύνεις την έξοδο του ζεστού αέρα απο την εστία.
  Για παροχή 300m3/h μέσα απο αγωγό Φ50 η ταχύτητα του αέρα είναι 42,4 m/sec ή 153 km/h. Άρα η παροχή είναι μικρότερη, καθώς οι τριβές θα ήταν απαγορευτικές για έναν ανεμιστήρα μικρής ισχύος. Ακόμα και η μισή παροχή όμως θα απαιτούσε μεγαλύτερης διατομής σωλήνα. Δοκίμασε να βάλεις μεγαλύτερο σωλήνα και να τον στηρίξετε σωστά για να περιοριστούν οι κραδασμοί.

 3. Ο/Η ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ λέει:

  ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΖΑΚΙ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΤΟΜΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΠΟΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ.ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!

 4. Ο/Η Eirini Mathioudakis λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα.
  Ήθελα κι εγώ να υποβάλλω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το σύστημα ενεργειακό τζάκι- καλοριφέρ (λέβητας πετρελαίου) – Ηλιακά, επειδή πρώτη φορά το αντιμετωπίζω σε μια άδεια οικοδομής που έχω τώρα και άρχισα να το ψάχνω. Έχω μια οικοδομή (ΥΠ_ΙΣ_Α’_Β’_Δώμα) και 3 ενεργειακά τζάκια (Ξεχωριστή λειτουργία Υπογείου, Ισογείου και Α’-Β’) τα οποία θα δουλέψουν σε συνδυασμό με λέβητα πετρελαίου για τον οποίο αρχικά θα γίνει πρόβλεψη και όποτε μπορούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες θα τον εγκαταστήσουν. Κατ’ αρχήν από τα πολλά που διάβασα έχω τις εξής απορίες:
  α) Στη διαδικασία της μελέτης που είμαι τώρα, και ιδιαίτερα στον ΚΕΝΑΚ τι πρέπει να δηλώσω? το πετρέλαιο ή το ενεργειακό τζάκι (που από αυτά που έχω διαβάσει δηλώνεται ως ξυλολέβητας)
  β) Η διαστασιολόγηση του λέβητα (το ίδιο ισχύει και για το τζάκι) θα γίνει έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να καλύπτεται όλο το φορτίο των θερμικών απωλειών ή θα γίνει ποσοστιαία? Υπ’ όψιν ότι πρώτα θα εγκατασταθούν τα τζάκια που σημαίνει ότι μπορεί μετά από χρόνια να εγκατασταθεί ο λέβητας πετρελαίου.
  γ) Όσον αφορά τη συνδεσμολογία σύμφωνα με αυτή την εικόνα http://www.fillas.gr/prd_images/HKD-22k-SK-Open-3z.jpg
  είναι απαραίτητη η χρήση του εναλλάκτη? Αν κατάλαβα σωστά ο εναλλάκτης συνδέεται στον κεντρικό συλλέκτη και φαίνεται στο σχήμα δίπλα στο σώμα καλοριφέρ.
  δ) Ένα τέτοιο ενεργειακό τζάκι τι αναμονές χρειάζεται σε ύδρευση – αποχέτευση?

  Συγνώμη για το τεράστιο κείμενο.

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα Ειρήνη,

   Με συγχωρείς για την καθυστερημένη απάντηση.

   Σχετικά με τα ερωτήματά σου:
   α) Απ’ όσο γνωρίζω δηλώνεις το σύστημα θέρμανσης που θα εγκατασταθεί αρχικά. Στην περίπτωσή σου τα ενεργειακά τζάκια ως ξυλολέβητες ή λέβητες βιομάζας (δεν είμαι σίγουρος). Προυπόθεση είναι τα ενεργειακά τζάκια να καλυπτουν την θέρμανση όλων των κατοικήσιμων χώρων.
   β) Το τεχνικά ορθό κατα την γνώμη μου είναι να καλύπτεται όλο το φορτίο του κτιρίου απο τον λέβητα πετρελαίου λόγο της ιδιαιτερότητας της λειτουργίας των ενεργειακλων τζακιών. Η διαστασιολόγηση του τζακιού θα μπορούσε να γίνει ποσοστιαία ώστε να καλύπτει το φορτίο θέρμανσης σχεδόν όλη τη σεζόν και μόνο κάποιες ημέρες να χρειαστεί την βοήθεια του λέβητα.
   γ) Αυτό που φαίνεται στο σχήμα δεν είναι εναλλάκτης με την πρακτική έννοια, αποικονίζει ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης (δηλαδή έναν μεγάλο εναλλάκτη…). Γι’ αυτό το λόγο και τροφοδοτείται απο ξεχωριστό κύκλωμα ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας νερού μέσω της τρίοδης που υπάρχει εκεί. Εάν εννοείς τον εναλλάκτη ασφαλείας που τοποθετείται μέσα στο τζάκι, καλό ειναι να υπάρχει ώστε να μην αναγκαστούμε να χαμηλώσουμε την φλόγα εάν δεν υπάρχει φορτίο και ανέβει η θερμοκρασία του τζακιού.
   δ) Χρειάζεται μια απλή αναμονή νερού για τον εναλλάκτη ασφαλείας, στην οποία μπορεί να συνδεθεί και ο αυτόματος πλήρωσης, για την πλήρωση του συστήματος. Και αποχεύτευση για τον εναλλάκτη ασφαλείας αλλά και για το άδειασμα του συστήματος, εφόσον αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο (σε περίπτωση που έχεις διαφορετικά επίπεδα στο ίδιο διαμέρισμα). Επίσης, μην ξεχάσεις την παροχή εξωτερικού αέρα για την εστία του τζακιού.

   Υ.Σ. Κανένα πρόβλημα με το κείμενο. Γράψε ελεύθερα οποιαδήποτε απορία ή παρατήρηση.

 5. Ο/Η thomas λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΥΔΡΟΜΑΣΑΖ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΝΕΙ ΘΟΡΥΒΟ ΜΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΝΕΡΟ ΤΑ ΤΖΕΤ . ΤΙ ΚΑΝΩ?

 6. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα,

  Ελέγξτε το/τα φίλτρο/α νερού. Υπάρχει πιθανότητα να έχουν βουλώσει.

 7. Ο/Η katia λέει:

  καλησπερα! πριν λιγες εβαλα ενα ενεργειακο αεροθερμο τζακι! κανει ομως αρκετο θορυβο…τι μπορω να κανω για αυτο? καποιος μου ειπε οτι μπορω να αλλαξω το μοτερ με καποιο πιο αθορυβο! υσχυει κατι τετοιο? μπορει να γινει?

 8. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα

  Αλλάζοντας το μοτέρ μαζί με τον ανεμιστήρα, καθώς ο ανεμιστήρας είναι που παράγει τον περισσότερο θόρυβο, με ένα πιο αθόρυβο σύνολο ή μειώνοντας τις στροφές του υπάρχοντος συνόλου. Ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να δεί τον τύπο του μοτέρ και να σας προτείνει έναν τρόπο για την ρύθμιση των στροφών.
  Αν υπάρχουν αεραγωγοί και ντάμπερ δοκιμάστε να μειώσετε τη ροή αέρα στους αεραγωγούς ρυθμίζοντας το ντάμπερ.

  • Ο/Η ΑΝΘΗ λέει:

   θα ηθελα να σας ρωτησω το ιδιο πραγμα…σχετικα δηλαδη με τον θορυβο που ακουω αλλα ειναι ξεκαθαρο οτι ειναι θορυβος απο το μοτερ και οχι απο τον αερα η απο οπουδηποτε αλλου….εκανα μια προσπαθεια κ εβαλα ενα μικροτερης ισχυς-το δικο του ειναι 200w-40w και δεν ακουγονταν τιποτα….τι θα μπορουσα να κανω για να μην υπαρχει αυτος ο θορυβος?

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Καληπέρα σας,

    Η εύκολη λύση είναι η αντικατάσταση του μοτέρ με ένα μικρότερης ισχύος. Επίσης, θα μπορούσατε να το πάτε σε έναν ηλεκτρολόγο να μειώσει τις στροφές λειτουργίας εάν αυτό είναι εφικτό για τον συγκεκριμένο τύπο μοτέρ.
    Και στις δύο περιπτώσεις να έχετε κατά νού πως θα έχετε μειωμένη απόδοση του αερόθερμου.

 9. Ο/Η GEORGOS VEITIS λέει:

  καλημερα και χρονια πολλα.θα ηθελα κι εγω να ρωτησω κατι για το τζακι μου. εχω ενα τζακι ανοιχτου τυπου προκατ-μαντεμενιο, σουπερ καμιν (η μαρκα)…το τζακι θερμαινει εναν ενιαιο χωρο περιπου 40 τ.μ. καπνιζε και καπνιζει, αν δεν ανοιξω λιγο, καποια μπαλκ/ρτα η παραθυρο. πριν ενα χρονο καποιος φιλος μου εφτιαξε μια πατεντα τυπου αεροθερμο.δηλαδη ενασ σαλιγκαρος διοχετευει αερα μεσω μεταλ. σπειραλ φ80 σε ενα « μεταλικο θαλαμο » στη πλατη του τζακιου μεσα στην εστια και απο εκει μεσω δυο αεραγωγων φ80 που βγαινουν λιγο πιο πανω απο την εστια, στη «φουσκα» του τζακιου, φερνουν ζεστο αερα μεσα . ειμαι ευχαριστημενος απο την αποδοση, αλλα το ανοιγμα του παραθυρου δεν το απεφυγα!.πειτε μου αν μπορω να κανω κατι αλλο για να μην ανοιγω παραθυρο και μπαινει κρυο μεσα !…..να πω και οτι ειχα ανοιξει και μια τρυπα απεναντι απο το τζακι σε 7 μετρα αποσταση, ψηλα πανω απο ενα παταρι μπανιου, διαμετρου 5 εκατοστα και δεν αλλαξε καθολου την κατασταση ! σκεφτομαι να το κανω κλειστου τυπου κλεινοντας το μπροστα με πυριμαχο τζαμι κλπ……θελω να ρωτησω το εξης….εαν το κλεισω το σφραγισω κανοντασ το κλειστου τυπου δηλ., πρεπει να διοχετευσω αερα απο εξω, στην εστια και ποσο ??……πιστευω οτι με αυτον τον τροπο δεν θα καπνιζει και θα κερδισω περισσοτερο θερμο αερα ! ευχαριστω εκ των προτερων!
  υγ. δοκιμασα πολλα πραγματα αλλα δεν θελω να σασ κουρασω αλλο.

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Καλησπέρα,

   Για να μην «καπνίζει» το τζάκι σας θα πρέπει να υπάρχει ροή αέρα προς την εστία ίση με την ροή
   των καυσαερίων και του ζεστού αέρα που φεύγει από την καμινάδα. Προφανώς η τρύπα που έχετε κάνει δεν έιναι αρκετή
   για την ροή αέρα που χρειάζεται το τζάκι. Η παροχή αυτή βέβαια εξαρτάται απο το μέγεθος της φλόγας.

   Αν το κάνετε κλειστού τύπου, μπορείτε να του δώσετε παροχή απο το εσωτερικό (αλλά θα έχετε το ίδιο πρόβλημα.
   πάλι δεν θα «τραβάει» καλά η καμινάδα και πιθανόν να καπνίζεται το τζάμι) ή να του δώσετε παροχή από το
   εξωτερικό περιβάλλον όπως αναφέρατε. Η παροχή του αέρα που θα χρειαστείτε εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες.
   Μια καλή προσέγγιση θα ήταν να εγκαταστήσετε μια ρυθμιζόμενη γρίλια αέρα ίσης περίπου διατομής με αυτήν
   της καμινάδας.

 10. Ο/Η Σπύρος λέει:

  Καλησπέρα σας

  Πρόσφατα εγκατέστησα λέβητα τζακιού καλοριφέρ στη θέση του ανοικτού τζακιού που είχα και συνδέθηκε στο υπάρχον λεβητοστάσιο που έχω το λέβητα του πετρελαίου. Άρχισα να το χρησιμοποιώ εδώ και μία εβδομάδα και οι εντυπώσεις μου είναι καλές αφού αποδίδει κατ’ αρχήν και με θερμοκρασία νερού να κυμαίνεται μεταξύ 60-65 βαθμών εξασφαλίζεται σε όλους τους χώρους του σπιτιού ελάχιστη θερμοκρασία 20 βαθμών και μέγιστη 24 βαθμών με εξωτερική θερμοκρασία μεταξύ 11 και 18 βαθμών όταν το ανάβω. Επειδή βλέπω ότι η κατανάλωση σε ξύλα είναι ίδια ή και μεγαλύτερη από το ανοικτό τζάκι, θέλω να ρωτήσω πως πρέπει να ρυθμίσω το κλαπέτο ελκυσμού στην έξοδο του λέβητα προς καμινάδα? Δεν βρήκα πουθενά στο εγχειρίδιο να έχει οδηγίες παρά μόνο ότι η υποπίεση στην καπνοδόχο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 17 – 20 ΡΑ. Καθώς μέχρι τώρα το λειτουργώ με εντελώς ανοικτό το κλαπέτο, ενώ έχω κλειστό το ρυθμιστή πρωτογενούς αέρα (αν το λέω σωστά) που μου υπέδειξε ο εγκαταστάτης και το manual χρήσης.
  Το σπίτι μου είναι μονοκατοικία 160 τ.μ. και ο λέβητας είναι 30 KW.

  Ευχαριστώ πολύ

 11. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Αρχικά, προκαλεί εντύπωση η οδηγία του εγκαταστάτη και του εγχειριδίου σχετικά με τον ρυθμιστή του πρωτογενούς αέρα καύσης, καθώς είναι η κύρια πηγή αέρα για ένα ενεργειακό τζάκι.

  Έπειτα, υπάρχει μια πιθανότητα το κλαπέτο της καμινάδας να είναι κλαπέτο εκτροπής των καυσαερίων και να το έχετε στην θέση εκκίνησης. Δηλαδή απευθείας προς την έξοδο των καυσαερίων. Ενώ πρέπει να το φέρνετε στη θέση κανονικής λειτουργίας. Δηλαδή να εκτρέπει τα καυσαέρια μέσω μεγαλύτερης διαδρομής πριν την έξοδό τους, ώστε να γίνετε μεγαλύτερη απομάστευση ενέργειας.

  Αν θέλετε γράψτε μας τον τύπο και την μάρκα του τζακιού για να βρούμε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

  Τέλος, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι το ενεργειακό σας τζάκι θερμαίνει όλο το σπίτι, την στιγμή που το απλό θερμαίνει μόνο ένα μέρος του σπιτιού. Η θερμότητα που χανόταν από το απλό τζάκι, μπορεί να αντιστοιχεί στην θερμότητα που απορροφά το νερό του κυκλώματος καλοριφέρ στο ενεργειακό τζάκι. Για να επιβεβαιώσετε την σωστή λειτουργία του τζακιού, μπορείτε να υπολογίσετε κατά προσέγγιση την ισχύ που αποδίδει το τζάκι μετρώντας την κατανάλωση ξύλων ανά ώρα, και να την συγκρίνετε με το θερμικό φορτίου του σπιτιού εκείνη τη μέρα.

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλησπέρα σας

   Ευχαριστώ για την απάντηση. Ο λέβητας τζακιού είναι ο http://www.panthermicashop.gr/83E4C4E9.el.aspx. (30 KW)
   Σήμερα κατάλαβα ότι ο εγκαταστάτης απλά μου υπέδειξε λάθος τις θέσεις ΚΛΕΙΣΤΟ – ΑΝΟΙΚΤΟ του συρόμενου ρυθμιστή. Στο εγχειρίδιο λειτουργίας αναφέρεται η σωστή θέση τπυ ρυθμιστή που την επιβεβαίωσα με δοκιμές. Επομένως, θεωρώντας ότι έχω λίγο ανοικτό τον πρωτογεννή αέρα, στη πραγματικότητα το είχα σχεδόν εντελώς ανοικτό. Σχετικά με το κλαπέτο καμινάδας βρίσκεται όπως το θυμάμαι στην εξοδο του λέβητα σαν ξεχωριστό εξάρτημα που ρυθμίζεται μηχανικά και είναι όπως φαίνεται εδώ: http://www.skroutz.gr/c/969/accessory_kentriki_thermansi.html?keyphrase=%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BF+%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CF%82 αλλά σε Φ20.

   Σήμερα, δοκίμασα με ελάχιστα ανοικτό το κλαπέτο καμινάδας (πολύ κοντά στη θέση OFF) και με ελάχιστα ανοικτό τον πρωτογεννή αέρα, είδα ότι η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει περισσότερο δηλαδή μεταξύ 65 και 70 βαθμών και κρατάει διπλάσιο χρόνο η καύση, απ’ ότι πριν που τα είχα εντελώς ανοικτά.
   Σήμερα επίσης κατέβασα την ταχύτητα του κυκλοφορητή στη δεύτερη θέση (είναι ο HANSA 32S-7S) και έτσι η θερμοκρασία στα σώματα φαίνεται να έχει ανεβεί αισθητά από πριν.

   Δεν ξέρω αν κάνω κάτι λάθος.

   Ξανά ευχαριστώ

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλησπέρα σας

   Έλαβα ένα mail και δεν είναι αναγώσιμοι οι χαρακτήρες. Μπορείτε να το ξαναστείλετε αν το στείλατε εσείς?

  • Ο/Η Βασιλης λέει:

   Καλησπέρα δηλαδή τα ενεργειακά τζάκια έχουν και κλαπετο για να μην καίνε πολλά ξύλα ; μένος έκπληκτος δεν το γνώριζα. Το τζάκι μου ειναι ελντικαμιν ακουατοντο διατροφή 29 , μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις που βρίσκεται. Ευχαριστώ κάνετε πολλή καλή δουλειά.

 12. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Ελήφθη η απάντησή σας, απλά περίμενε έγκριση, ίσως λόγω των links.

  Σωστά ρυθμίσατε την είσοδο του αέρα, ώστε να μειώσετε την ισχύ της φλόγας. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σπιτιού σε θέρμανση πρέπει να ρυθμίζετε και την είσοδο του αέρα. Δευτερεύουσα ρύθμιση μπορεί να γίνει και από το κλαπέτο της καμινάδας, όπως και κάνατε. Ανοίξτε όμως περισσότερο το κλαπέτο της καμινάδας όταν διαπιστώσετε ότι δεν γίνεται σωστή απαγωγή των καυσαερίων (κάπνα μέσα στο τζάκι).

  Τον κυκλοφορητή μπορείτε να τον ρυθμίσετε και στην ταχύτητα 1. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καλύπτει τις ανάγκες σε παροχή (ανάλογα την εγκατάσταση), κάτι που εύκολα θα διαπιστώσετε από την απόδοση των σωμάτων. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί η παροχή, γυρίστε στην ταχύτητα 2. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του νερού τόσο μικρότερη παροχή χρειάζεται στο σύστημα.

  Γενικά, δοκιμάστε διάφορες ρυθμίσεις αέρα/κλαπέτου, μέχρι να έχετε την απαραίτητη θερμοκρασία νερού για την θέρμανση του σπιτιού, με την μικρότερη ισχύ φλόγας. Κάτι που βέβαια θα αλλάζει ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλημέρα σας

   Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μου δώσατε. Μελετώντας και παρατηρώντας τη συμπεριφορά του όλου συστήματος δημιουργούνται και άλλες απορίες και ερωτήσεις και προκειμένου να υπάρχει καθαρή εικόνα να δώσω μερικά στοιχεία για την εγκατάστασή μου. Το σπίτι είναι μονοκατοικία, ελέυθερο από τις 3 πλευρές (η 4η είναι τοιχείο σε επικλινές οικόπεδο). Η επιφάνεια είναι 160 τ.μ. και το μισό οι τοίχοι είναι με τσιμεντόλιθους ενώ το άλλο μισό με τουβλίνες. Από πάνω υπάρχει ταράτσα και επειδή έγινε σε δύ φάσεις υπάρχει και υψομετρική διαφορά 17 εκατοστά μεταξύ των δύο τμημάτων που επικοινωνούν με εσωτερική πόρτα. Το ύψος στο μισό με τυς τσιμεντόλιθους είναι 2,45 μ. ανώ το άλλο μισό, 2.65 μ.Από πλευράς μόνωσης δεν υπάρχει παρά μόνο το καλοκαίρι φέτος πέρασα ολόκληρο το κέλυφος με ειδικό μονωτικό ψυχρό χρώμα που είχε σαν αποτέλεσμα με τον καύσωνα να έχω τουλάχιστο 6 βαθμούς διαφορά μεταξύ εξωτερικής – εσωτερικής θερμοκρασίας οπότε σταμάτησα να χρησιμοποιώ τα κλιματιστικά που τα χρησιμοποιούσα μεσημέρια και τις νύχτες. Το παλιό σύστημα θέρμανσης είναι με πετρέλαιο και λέβητα 60.000 Kcal/h. Οι θερμικές απώλειες είναι 30.000 Kcal σύμφωνα με πρόχειρη μελέτη που είχε κάνει ο τότε εγκαταστάτης αλλά βάλαμε μεγάλο λέβητα για την περίπτωση επέκτασης καθ’ ύψος.
   Το τζάκι που μετατράπηκε σε ενεργειακό – καλοριφέρ, βρίσκεται στην απέναντι διαγώνιο του σπιτιού και τοποθετήθηκαν φ28 σωλήνες (30 προσαγωγής και 30 επιστροφής) στον εξωτερικό τοίχο με μόνωση που συνδέουν στους συλλέκτες του λεβητοστασίου. Το υδραυλικό μέρος του τζακιού είναι στον εξωτερικό τοίχο και έχει δύο ασφαλιστικές βαλβίδες 3 bar, 1/2 in, 1 θερμοστατική και εκτόνωσης ταυτόχρονα 92 βαθμών και 3 bar, τον κυκλοφορητή HANSA 32S-7S, μία βαλβίδα αντεπιστροφής (στο άκρο του σωλήνα επιστροφής), και τρίοδη θερμοστατική βαλβίδα 55 βαθμών που ανοίγει σταδιακά απ’ ότι είδα και δεν επιτρέπει να μπεί στο λέβητα του τζακιού νερό με θερμοκρασία χαμηλότερη από 55 βαθμούς για λόγους προστασίας του λέβητα. Αυτό, απ’ ότι είδα είναι και η αιτία που καθυστερεί πολύ να ζεστάνει τα σώματα αφού η ροή του ζεστού νερού είναι πολύ μικρή αρχικά και αυξάνει σε βάθος χρόνου 2-3 ωρών. Τα θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ είναι 12 (μοιρασμένα ανά δύο σε σειρά) σε έξι κυκλώματα. Στο μισό σπίτι, (το νεώτερο με τις τουβλίνες) πρόσεξα ότι τα σώματα ζεσταίνονται περισσότερο από το άλλο μισό και εξηγείται αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο λεβητοστάσιο. Χθες δοκίμασα με τις ταχύτητες του κυκλοφορητή και το ξεκίνησα από την 1η σκάλα. Σε 20 λεπτά περίπου (καίγοντας οξυά με έντονη φλόγα), η θερμοκρασία του νερού πήγε τους 82 βαθμούς, οπότε το φοβήθηκα και ανέβασα τον κυκλοφορητή στη 2η σκάλα οπότε άρχισε να κατεβαίνει και σταθεροποιήθηκε στους 70 βαθμούς μέχρι που μειώθηκε πολύ η φωτιά. Καθώς ξανατροφοδότησα το τζάκι, ειδα ότι η θερμοκρασία του νερού πλέον δεν ξεπερνούσε τους 70 βαθμούς και το άφησα να λειτουργεί έτσι σκοπεύοντας να το παρακολουθήσω μερικές μέρες. Αυτό που σκέφτομαι είναι αν βάλω επίσης βαλβίδα αντεπιστροφής στον άλλο λέβητα, αντί να έχω κλειστή τη βάνα, μήπως θα μπορώ να το λειτουργώ παράλληλα? Επίσης, πόσο σημαντικό είναι να βάλω δοχείο αδρανείας?

   Ευχαριστώ πολύ

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Καλησπέρα σας,

    Από την περιγραφή του συστήματός σας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του. Η εγκατάσταση φαίνεται να έχει γίνει σωστά. Το μόνο που μένει είναι να γίνουν οι διάφορες ρυθμίσεις λειτουργίας από εσάς.

    Με την τοποθέτηση βαλβίδας αντεπιστροφής θα έχετε την δυνατότητα να ανοίξετε την βάνα του λέβητα και να τα λειτουργείτε παράλληλα. Οσόν αφορά το δοχείο αδρανείας στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα προσφέρει απλά λίγο περισσότερο χρόνο θέρμανσης μετά το σβήσιμο του τζακιού. Θα αυξηθεί όμως και ο χρόνος «εκκίνησης» του συστήματος. Λόγω του μεγάλου κυκλώματος και των πολλών σωμάτων, το δικό σας σύστημα έχει ήδη αρκετή αδράνεια.

 13. Ο/Η Γρηγόρης λέει:

  Αγόρασα πρόσφατα ένα αερόθερμο τζακιού, το οποίο όμως καπνίζει μέσα από τους σωλήνες. Τι μπορεί να φταίει;

  • Ο/Η engineeringissues λέει:

   Πιθανόν να οφείλεται σε λάδι, ακαθαρσίες, κλπ στο εσωτερικό των σωλήνων, τα οποία καίγονται λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται. Πλύνετε όσο καλύτερα μπορείτε το εσωτερικό της κατασκευής, αποσυνδέοντας τον ανεμιστήρα. Ελέγξτε επίσης εάν υπάρχει κάποιου είδους επικάλυψη στο εσωτερικό των σωλήνων.
   Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να είναι τρύπια σε κάποιο σημείο η κατασκευή και να εισέρχεται καπνός από την καύση των ξύλων.

 14. Ο/Η Σπύρος λέει:

  Καλησπέρα σας

  Πρόσφατα προμηθεύτηκα για τον λέβητα τζακιού, ένα INVERTER 1000W & μία μπαταρία 100 ΑΗ ώστε να πετύχω λειτουργία του κυκλοφορητή στην περίπτωση διακοπής ρεύματος για τουλάχιστο 3 ώρες. Αυτό που βλέπω μόλις το συνέδεσα στην μπαταρία, είναι ότι μου δείχνει τάση DC 13,75 V στους πόλους της μπαταρίας ενώ λειτουργεί μέσω ΔΕΗ. Δεν είδα να αναφέρει το manual για την τάση που βγάζει ο φορτιστής που έχει ενσωματωμένο τι τάση πρέπει να βγάζει για συντηρητική φόρτιση της μπαταρίας. Άραγε είναι σωστά τα 13,75 V?
  Επίσης, το ανεμιστηράκι που έχει ο INVERTER λειτουργεί ανά δύο δευτερόλεπτα και για ένα δευτερόλεπτο. Δηλαδή λειτουργία ένα sec παύση 2 sec. Μήπως έχει πρόβλημα? Σήμερα το παρέλαβα από το service για βλάβη που είχε από κατασκευής του και δεν λειτουργούσε ο charger.

  Ευχαριστώ πολύ

 15. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα σας

  Η τάση φόρτισης έιναι πάντοτε μεγαλύτερη από την ονομαστική αλλά και την πραγματική τάση της μπαταρίας. Το πόσο μεγαλύτερη εξαρτάται από τον τύπο της μπαταρίας, του φορτιστή, του επιπέδου φόρτισης, της θερμοκρασίας, κλπ (τα τελευταία σε περίπτωση «έξυπνου» φορτιστή). Η τάση που δίνει ο φορτιστής στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σωστή.
  Το ανεμιστηράκι θεωρητικά λειτουργεί βάση ενός θερμοστάτη. Δηλαδή ξεκινά όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο και σταματά όταν πέσει ξανά στα επιθυμητά επίπεδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως έχουμε κάποια προληπτική λειτουργία εώς ότου ανέβει η θερμοκρασία και λειτουργήσει όπως αναφέραμε. Ελέγξτε εάν το ίδιο συμβαίνει και όταν τροφοδοτεί τον κυκλοφορητή.

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλησπέρα σας

   Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Εεπιδή όμως πρόσεξα ότι σε κάθε φύσημα που έκανε το ανεμιστηράκι άνβε στιγμιαία και το λαμπάκι «PROTECT», έκλεισα το διακόπτη του φορτιστή αφού ήταν και περασμένη η ώρα, και την άλλη μέρα το ξανα άνοιξα και από τότε για δύο μέρες λειτουργεί χωρίς να λειτουργεί το ανεμιστηράκι ενώ η τάση στους πόλους της μπαταρίας σταθεροποιήθηκε στα 14,45 V. Από το service, με πληροφόρησαν ότι μόλις η μπαταρία φορτιστεί πλήρως η τάση θα κατεβεί και θα σταθεροποιηθεί στα 13,5 V. Δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχώ που δεν κατεβαίνει ακόμα από τα 14,45 V αφού θα πρέπει η μπαταρία να έχει φορτιστεί. Θα περιμένω ακόμη δυο – τρεις μέρες και θα περάσω σχόλιο.

   Ξανά ευχαριστώ

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλημέρα σας και Καλή Χρονιά

   Σε συνέχεια των θεμάτων του τζακιού που αναλυτικά τα είδαμε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, προχώρησα σε τοποθέτηση βαλβίδας αντεπιστροφής στην προσαγωγή του λέβητα πετρελαίου και έτσι λειτουργώ ταυτόχρονα και το λέβητα αυτό ειδικά όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει κάτω από 10 βαθμούς όπως έγινε την πρωτοχρονιά που είχαμε 1,5 βαθμούς το ξημέρωμα ( ο αισθητήρας είναι στο νότιο τοίχο και κάτω από στέγαστρο). Οι παρατηρήσεις μου είναι ότι όταν λειτουργεί το πετρέλαιο, τα σώματα σε ελλάχιστο χρόνο καίνε (θερμοκρασία νερού λέβητα μεταξύ 70 και 80 βαθμών (έω ρυθμίσει τον υδροστάτη του καυστήρα στους 70 βαθμούς αλλά πάντα η θερμοκρασία είναι προφανώς υψηλότερη λόγω της αντίστασης θερμοαγωγιμότητας στον sensor του υδροστάτη που είναι πιασμένος με το ελατήριο συγκράτησής του στην έξοδο του λέβητα μαζί με τον υδροστάτη του κυκλοφορητή (αν χρησιμοποιώ σωστή ορολογία). Οι παρατηρήσεις μου είναι ότι η θερμοκρασία στο λέβητα τζακιού ανεβαίνει λίγο πιο πάνω από πριν 3-4 βαθμούς που το αποδίδω στο οτι πλέον η επιστροφή του νερού σε αυτόν έχει αυξημένη θερμοκρασία από πριν. Επίσης, η πίεση του νερού στο τζάκι φθάνει τα 1,8 – 2 bar (max), με ρυθμισμένο τον αυτόματο πλήρωσης σε 1,6 bar. Οι παρατηρήσεις μου είναι ότι απαιτείται πολύς χρόνος να ζεσταθούν τα σώματα ότων λειτουργεί μόνο το τζάκι, ειδικά αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 55 βαθμούς που είναι η θερμοκρασία που αρχίζει να ανοίγει η τρίοδη θερμοστατική βαλβίδα. Υπολόγισα ότι με θεροκρασία νερού 75 βαθμών στο τζάκι (δυνατή φωτιά με φλόγα), και χρειάζονταν περίπου μία ώρα να ζεσταθούν έστω ελαφρά τα δεύτερα σώματα στα απομακρυσμένα κυκλώματα με το μεγαλύτερο μήκος σωληνώσεων (15 μέτρα μηκος). Τα ίδια σώματα με τον λέβητα του πετρελαίου ζεσταίνονται σε 5 λεπτά το πολύ με ίδια θερμοκρασία νερού. Αυτό που αλλάζει εδώ είναι ο κυκλοφορητης και η απόστασή του από τους συλλέκτες. Ο μεν λέβυτας πετρελαίου μαζί με τον κυκλοφορητή του (WILO TOP S30/7) βρίσκεται δίπλα ακριβώς στους συλλέκτες ενώ ο λέβητας και ο κυκλοφορητής του τζακιού που ήταν ο HANSA 32S-7S βρίσκεται σε 30 μέτρα απόσταση από τους συλλέκτες. Θεωρώντας ότι για την μεγάλη καθυστέρηση φταίει η ταχύτητα του νερού του τζακιού, άλλαξα πρόσφατα τον κυκλοφορητή αυτό με τον HANSA 32S-8S που σύμφωνα με τα data sheets είναι αντίστοιχος με τον WILO που έχω. Έτσι τώρα παρατηρήθηκε μια βελτίωση στους χρόνους (πλέον ζεσταίνονται έστω λίγο και τα δεύτερα σώματα στα δύο απομακρυσμένα κυκλώματα) αλλά πάλι δεν με ικανοποιεί πλήρως το σύστημα. Μελετώντας το, σκέφτομαι να ξαναλλάξω όταν μπορέσω τον κυκλοφορητή του τζακιού με άλλο μεγαλύτερης ισχύος και ταχύτητας αλλά υπάρχει μία παράμετρος που δεν βρήκα ακόμη τρόπο να ξεπεράσω και αυτή είναι ότι όταν ξεκινήσω το τζάκι ενώ ήδη λειτουργεί ο λέβητας πετρελαίου (αυτό είναι το καλύτερο σενάριο), ο κυκλοφορητής ξεκινάει στους 50 βαθμούς, η τρίοδη βαλβίδα αρχίζει και ανοίγει σιγά – σιγά στους 55 βαθμούς και με δεδομένο το ότι έχουμε 30 μέτρα σωλήνα (η στήλη επιστροφής) με κρύο νερό αναρωτιέμαι πόσο χρόνο θα παίρνει και με τη νέα αλλαγή του κυκλοφορητή να ανεβεί η θερμοκρασία του νερού επιστροφής στους 55 βαθμούς ώστε να θεωρήσω ότι η τρίοδη βαλβίδα έχει ανοίξει πλήρως? ΄Εχετε κάποιες ιδέες επίσης για τον τρόπο να ζεσταίνεται αυτόματα και το νερό του σωλήνα επίστροφής (μέ κάποια ίσως θερμοστατική βαλβίδα σε bypass σχέση με το λέβητα (λειτουργία για όσο το νερό είναι κάτω από 55 βαθμούς)? Στοχος είναι να προσομοιάσω τη λειτουργία του λέβητα τζακιού με εκείνο του πετρελαίου σε θερμοκρασίες νερού >65 βαθμούς.
   Και ένα τελευταίο που το θυμήθηκα τώρα, υπάρχει πρόβλημα που έχω με Τ συνδεδεμένο (πριν τους συλλέκτες τον ηλιακό 3πλής ενέργειας που είναι στην ταράτσα με μήκος σωληνώσεων 6 μέτρων (με μόνωση) και το ελέγχω με απλές βάνες που τις έχω συνέχεια ανοικτές?

   Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν σας κούρασα (που θεωρώ βέβαιο). Μπορώ να σας δώσω και αναλυτικά διαγράμματα συνδεσμολογίας του όλου συστήματος.

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Καλησπέρα σας,

    Η αλήθεια είναι πως μια επίσκεψη μηχανικού θα έλυνε το πρόβλημα, καθώς θα μπορούσε να έχει μια πλήρη εικόνα του συστήματος και της λειτουργίας του.

    Επειδή, παρά τις πληροφορίες που δώσατε, δημιουργούνται πολλές απορίες σχετικά με το σύστημα, στείλτε μας ένα σχεδιάγραμμα. Φροντίστε να περιέχει όλα τα στοιχεία του συστήματος και να είναι όσο πιο αναλυτικό γίνεται.

    Μπορείτε να στείλετε το σχεδιάγραμμα στο παρακάτω email:
    engineeringissues1@gmail.com

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Καλησπέρα σας,

    Μετά από μια συνολική ανάγνωση των σχολίων σας και σε συνδυασμό με τα σχέδια που μας στείλατε, μπορούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις και παρατηρήσεις σας.

    Αρχικά, είναι απολύτως λογικό να βλέπετε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία νερού όταν λειτουργεί και ο λέβητας πετρελαίου. Καθώς και λίγο υψηλότερη πίεση, αφού έχουμε μια επιπλέον ποσότητα νερού (του λέβητα και του κυκλώματος μέχρι τους συλλέκτες) να διαστέλλεται λόγω αύξησης θερμοκρασίας.

    Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στη θέρμανση των σωμάτων από το τζάκι, ισχύουν τουλάχιστον τρείς παράγοντες που εντοπίσαμε. Αρχικά, έχουμε μια σημαντική διαφορά ισχύος ανάμεσα στο λέβητα πετρελαίου και στου τζακιού. Ο πετρελαίου αποδίδει 69,7 kW ενώ του τζακιού 30×78,7%=23 kW. Συνεπώς έχουμε ένα καθαρό προβάδισμα εδώ.
    Έπειτα, η λειτουργία της θερμοστατικής βαλβίδας καθυστερεί την εκκίνηση της αύξησης της θερμοκρασίας των σωμάτων για χάρη της προστασίας του λέβητα τζακιού. Μια λειτουργία που δεν υπάρχει στον λέβητα πετρελαίου.
    Τέλος, παρά την αντικατάσταση του κυκλοφορητή του τζακιού με έναν αντίστοιχο του λέβητα πετρελαίου, δεν θα έχουμε την ίδια παροχή. Αυτό συμβαίνει γιατί το κύκλωμα είναι κοινό μόνο από την σύνδεση με το παλιό κύκλωμα και μετά. Δηλαδή ο κυκλοφορητής του τζακιού έχει να αντιμετωπίσει παραπάνω τριβές λόγω των επιπλέον 60 μέτρων σωλήνωσης, της θερμοστατικής βαλβίδας, κλπ. Άρα δεν θα μας δώσει την ίδια παροχή.

    Σχετικά με την καθυστέρηση από την θερμοστατική βαλβίδα και του κρύου νερού στη σωλήνωση, είναι δυο αναγκαία κακά. Σχετικά με το κρύο νερό της σωλήνωσης, θα μπορούσατε να μεταφέρετε την θερμοστατική στο τέλος αυτής (στη σύνδεση με το παλιό κύκλωμα) ώστε να θερμαίνεται όλο το καινούριο κύκλωμα κατά τη διαδικασία της προθέρμανσης του τζακιού. Αυτό όμως θα ακύρωνε έως ένα σημείο την λειτουργία της για την προστασία του τζακιού. Σχετικά με την καθυστέρηση που αυτή προκαλεί, θα μπορούσατε να την ρυθμίσετε σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία και μέχρι το όριο που δίνει ο κατασκευαστής του τζακιού.

    Τέλος, σχετικά με το θερμοσίφωνο που έχετε συνδέσει, αυτό επηρεάζει εξίσου και τα δύο συστήματα (τζάκι, λέβητας πετρελαίου) οπότε δεν έχει να κάνει με την διαφορά που παρατηρείτε. Θα μπορούσατε να επιταχύνετε την θέρμανση των σωμάτων κατά την λειτουργία του τζακιού κλείνοντας την παροχή προς το θερμοσίφωνο. Καθώς απορροφά ισχύ από το κύκλωμα.

    Γενικά, δεν θα λέγαμε ότι το σύστημα χρειάζεται παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις διότι οι παράγοντες που επηρεάζουν κυρίως τον χρόνο απόκρισης είναι κατά κάποιο τρόπο αναπόφευκτοι (όπως η μικρότερη ισχύς του τζακιού, η απόσταση ανάμεσα στους συλλέκτες και το τζάκι, η θερμοστατική, κλπ).

    Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή παρατήρηση επικοινωνήστε ξανά μαζί μας.

 16. Ο/Η Γεώργιος Φράγκος λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε από τις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν εάν ξέρετε πού μπορώ να προμηθευτώ τέτοιου είδους ανταλλακτικό μοτέρ για αερόθερμο τύπου fan coil καθώς και το κόστος ανταλλακτικών. Το μοντέλο είναι Marlo mode: 200J/1v. Είμαι ηλεκτρολόγος και επιθυμώ να το τοποθετήσω μόνος μου, απλώς επειδή πρόκειται για παλαιού τύπου αερόθερμο δε γνωρίζω από πού μπορώ να προμηθευτώ το μοτέρ.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω νέα σας

  Με εκτίμηση

  Γεώργιος Φράγκος
  697 7 862 151

 17. Ο/Η Σπύρος λέει:

  Καλημέρα σας

  Ξανά ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνετε και μας βοηθούν να λύσουμε πολλά προβλήματα ή τουλάχιστο να εντοπίσουμε τις αιτίες.
  Θέλω με την ευκαιρία να ρωτήσω σχετικά με τον θερμοθάλαμο που μου έφτιαξαν κατά την εγκατάσταση του λέβητα τζακιού καλοριφέρ ώστε να αποδίδεται στο χώρο του τζακιού (καθιστικό), κάποιο ποσοστό θερμότητας σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Εδώ, η κατασκευή μετά από περιπέτειες και επιπλέον έξοδα (βλέπετε στην Ελλάδα γενικά, δεν εύκολο να πούμε ότι δεν ξέρουμε να φτιάξουμε κάτι), έγινε με πυρίμαχη γυψοσανίδα και από το μέσα μέρος, τόσο ο εξωτερικός τοίχος όσο και ολόκληρη (μέχρι το ταβάνι) η εσωτερική επιφάνεια της γυψοσανίδας επενδύθηκε με πετροβάμβακα 3 cm πάχους. Η δε καμινάδα του λέβητα, από την έξοδο που έχει το κλαπέτο, είναι μονωμένη μέχρι την κορυφή (4 μ.) και υπάρχει αντιανεμικό καπέλλο. Οι οδηγίες του κατασκευαστή λένε ότι το εσωτερικό τμήμα της καμινάδας να είναι απλά ανοξείδωτη και μόνο στο εξωτερικό τμήμα (πάνω από την ταράτσα) να είναι μονωμένη. Στο πάνω μέρος της φούσκας του τζακιού, στην πρόσοψη (5 cm από το ταβάνι) τοποθετήθηκαν δύο περσίδες 15Χ30 cm η κάθε μία.
  Όταν το τζάκι καίει στο full και για πολλές ώρες, από τις περσίδες βγαίνει με φυσικό ελκυσμό ζεστός αέρας (όχι καυτός) που όμως η ροή του είναι στο ελλάχιστο δυνατό σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου. Δηλαδή βάζω το χέρι μου μπροστά στις περσίδες στα 5 cm για να καταλάβω ότι βγαίνει λίγος ζεστός αέρας. Ο χώρος που βρίσκεται το τζάκι, είναι 30 τ.μ. με 2,45 μ. ύψος και για να φθάσει η θερμοκρασία στους 20 βαθμούς αλλά και να συντηρηθεί είναι τρομερά δύσκολο. Μετά από αυτό και συζητώντας με γνωστούς που έχουν επίσης λέβητα τζακιού, μου λένε ότι στο τμήμα από το λέβητα και πάνω η γυψοσανίδα τους καίει και είσης ότι από τις περσίδες βγαίνει πολύ ζεστός αέρας ώστε ο χώρος του τζακιού θερμαίνεται από αυτό και έχουν κλείσει τα όποια σώματα καλοριφέρ υπάρχουν στον ίδιο χώρο με το τζάκι. Βέβαια δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα συστήματα και τις περιπτώσεις που είναι φυσικό να έουν διαφορετικές παραμέτρους αλλά στη δική μου περίπτωση, έχω σταθεί σε δύο σημεία που διαφέρει από των άλλων: 1. Η γυψοσανίδα τους πάνω από το λέβητα και μέχρι το ταβάνι δεν έχει μόνωση και 2. Η καμινάδα στο εσωτερικό τμήμα είναι απλή. Αν κάνουμε υπόψη στην περίπτωσή μου το εσωτερικό τμήμα της καμινάδας είναι 60 cm σκέφτομαι πόση θερμότητα αντί να εκπέμπεται στον εσωτερικό χώρο του θερμοθαλάμου φεύγει από την καμινάδα αφού είναι μονωμένο και αυτό το τμήμα και επίσης πόσο εμποδίζεται να λειτουργεί σας πομπός θερμότητας η γυψοσανίδα στο τμήμα της φούσκας του τζακιού από το λέβητα και μέχρι το ταβάνι (ένα μέτρο).
  Δεν ξέρω αν στέκουν επιστημονικά αυτά που αναφέρω αλλά μπορείτε σαν ειδικοί να μου πείτε τη γνώμη σας και επίσης αν έχω δίκιο τρόπο να το διορθώσουμε ώστε να αποδίσει καλύτερα?

  Ξανά ευχαριστώ

 18. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλημέρα σας,

  Αν καταλάβαμε καλά, έχει μονωθεί η καμινάδα από την έξοδο του τζακιού μέχρι το ταβάνι. Αυτό σημαίνει ότι η μόνωση δεν αφήνει την θερμότητα της καμινάδας να περάσει στον αέρα. Η μόνωση στον τοίχο και την γυψοσανίδα καλώς έχει τοποθετηθεί, αλλά όχι και στην καμινάδα. Καθώς στην περίπτωσή σας η καμινάδα πρέπει να λειτουργεί ως εναλλάκτης θερμότητας. Ενώ στην περίπτωση των τζακιών αέρα υπάρχουν και άλλα ελάσματα που λειτουργούν ώς εναλλάκτες.
  Επίσης, το δικό σας τζάκι μεταφέρει μεγάλο μέρος της θερμότητας των καυσαερίων στο νερό αλλά και δεν έχει κάποιο βεντιλατέρ για μεγαλύτερη ροή αέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσει μεγάλη ισχύ στον αέρα (δηλαδή μεγάλη θερμοκρασία και παροχή).

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλημέρα σας

   Ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες. Αυτό που σκέφτομαι είναι το καλοκαίρι να αποσυνδέσω την καμινάδα ολόκληρη και να αντικαταστήσω το εσωτερικό τμήμα από μονωμένο σε αμόνωτο. Εϊναι περίπου 60 cm. Λειτουργώντας και αυτό το τμήμα σαν εναλλάκτης λέτε να υπάρξει σημαντική διαφορά στον παρεχόμενο αέρα? Να δώσω εδώ μία λεπτομέρεια από το πρώτο συνεργείο που εγκατέστησε το λέβητα όπου με υαλοβάβμακα είχαν ντύσει ολόκληρο το πάνω μέρος του λέβητα μαζί με το εσωτερικό τμήμα της καμινάδας που ήταν αμόνωτη ολόκληρη βέβαια, Στις παρατηρήσεις μου τότε γιατί το έκαναν αυτό, μου απάντησαν ότι επειδή πρόσεξαν από άλλες περιπτώσεις ότι αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες σε σημείο που η καμινάδα κοκκινίζει, το κάνουν για προφύλαξη!!!. Επειδή αυτό, δεν ήταν η μόνη κακοτεχνία, αφού τους ανάγκασα να αντικαταστήσουν την καμινάδα με οδηγία για αμόνωτο το εσωτερικό τμήμα και μονωνμένο το εξωτερικό, τελικά έκαναν το θαύμα τους και την αντικατέστησαν ολόκληρη με μονωμένη, έφερα άλλο συνεργείο που έκανε την αποκαθήλωση του λέβητα και την κατασκευή του θερμοθαλάμου όπως τον περιέγραψα. Εξακολουθώ πάντως να προβληματίζομαι στη σκοπιμότητα της εσωτερικής μόνωσης με πετροβάμβακα της γυψοσανίδας στον ελεύθερο χώρο πάνω από το λέβητα και μέχρι το ταβάνι. Αν αφαιρεθεί δεν θα έχουμε πολύ περισσότερη εκπομπή θερμότητας από τη γυψοσανίδα? Αφού πρόκειται για πυρίμαχη, τίθεται μήπως και θέμα αντοχής της? Για σύγκριση, με το παλιό ανοικτό τζάκι, τη δεύτερη μέρα λειτουργίας του ολόκληρη η φούσκα μέχρι το ταβάνι μετατρέπονταν σε θερμοπομπό οπότε στο χώρο είχα σταθερά πάνω από 20 βαθμούς και με χιόνια έξω. Τώρα, βλέπω ότι έχω καταναλώσει πάνω από τα μισά ξύλα (αγόρασα 12 τόννους), που είναι περισσότερα από αυτά που είχα καταναλώσει τον προηγούμενο χειμώνα με το ανοικτό τζάκι. Βέβαια δεν μπορώ να το συγκρίνω αφού τώρα ζεσταίνονται σε κάποιο βαθμό έστω και τα σώματα στο υπόλοιπο σπίτι. Επίσης, μήπως χρειάζεται καθάρισμα αφού λειτουργεί από το Νοέμβριο με μικρά διαλλείματα να είναι σβυστό?

   Ευχαριστώ ξανά

 19. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλημέρα σας,

  Σχετικά με τις μονώσεις:
  Η μόνωση της καμινάδας αποσκοπεί στο να διατηρεί υψηλή θερμοκρασία ο εσωτερικός αγωγός της (οι μονωμένες καμινάδες αποτελούνται από εσωτερική αγωγό, μόνωση και εξωτερική επένδυση) ώστε να έχουμε καλό ελκυσμό. Άρα αν αφαιρέσετε την μόνωση στο εσωτερικό κομμάτι θα κερδίσετε σε θερμοκρασία αέρα αλλά θα χάσετε σε θερμοκρασία αγωγού καμινάδας. Πιθανόν να μην επηρεαστεί τόσο ο ελκυσμός που να δημιουργήσει πρόβλημα.
  Η μόνωση του εξωτερικού τοίχου μειώνει τις απώλειες θερμότητας από το τζάκι προς το περιβάλλον, βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας της εσωτερικής καμινάδας (άρα και στον ελκυσμό της), βοηθά στην αποφυγή υγροποιήσεων λόγω διαφοράς θερμοκρασίας εσωτερικά-εξωτερικά.
  Η μόνωση της γυψοσανίδας βοηθά πάλι στην διατήρηση της θερμοκρασίας της καμινάδας (λιγότερο σε σχέση με του εξωτερικού τοίχου) και προστατεύει την γυψοσανίδα. Η πυρίμαχη γυψοσανίδα είναι κατασκευασμένη να αντέχει περισσότερο χρόνο πριν την διαπεράσει η φωτιά. Αντέχει δηλαδή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για ορισμένο χρόνο. Πιθανόν η έκθεσή της σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα διαστήματα να επηρεάσει την δομή της (αυτό καλύτερα να το επιβεβαιώσετε από τον κατασκευαστή της). Επίσης, μπορεί να επηρεαστούν άλλα στοιχεία πάνω στην γυψοσανίδα όπως στόκος, μπογιά, κλπ.
  Γενικότερα, μπορείτε αφαιρώντας την μόνωση από την εσωτερική καμινάδα και την γυψοσανίδα να βελτιώσετε την παροχή θερμότητας στον χώρο, αλλά θεωρητικά θα μειώσετε τον ελκυσμό της καμινάδας, θα αυξήσετε την πιθανότητα δημιουργίας υγροποιήσεων και θα επιβαρύνετε την γυψοσανίδα. Αναφέρω «θεωρητικά» γιατί στην πράξη είναι πιθανό το ποσοστό των παραπάνω αλλαγών να είναι τέτοιο που να μην επηρεάσει αρκετά.
  Σχετικά με τον καθαρισμό, αυτός εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα των ξύλων που καίμε. Μια καλή τακτική είναι να κάνουμε καθαρισμό στο τέλος κάθε σεζόν.

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλημέρα σας

   Όλα καταννοητά και σας ευχαριστω πολύ. Σχετικά με το καθάρισμα, το έθεσα σαν προβληματισμό επειδή έχω παρατηρήσει ότι η κίνηση του κλαπέτου τηε καμινάδας, δυσκολεύεται αρκετά όταν λειτουργεί το τζάκι κάποια διαστήματα με αδύνατη φλόγα (δεν είναι αυτό ένδειξη συγκέντρωσης καπνο-αιθάλης σε αυτό) που μειώνεται ξαθώς προχωρεί η καύση των ξύλων. Βάζοντας ξύλα με δυνατή φλόγα όπως οξυά για παράδειγμα, μετά από μία ώρα λειτουργίας το κλαπέτο κινείται ελεύθερα σε βαθμό ώστε μερικες φορές να μη σταματά εκει που το ρυθμίζω αλλά να αλλάζει θέση. Επίσης, τελευταία, πρόσεξα ότι στο αρχικό άναμμα, με ανοικτό εντελώς το κλαπέτο της καμινάδας και τον πρωτογεννή αέρα (έτσι ξεκινάω πάντα το άναμμα), βλέπω να έχει αυξηθεί ο καπνός στο θάλαμο καύσης, κάτι που καθώς ανάβουν εντελώς τα ξύλα, λιγοστεύει πολύ και δεν είχα παρατηρήσει να συμβαίνει από την αρχή.

   Με την ευκαιρία, να ξεκαθαρίσω ότι πολλές από τις ερωτήσεις μου έχουν σαν στόχο να βεβαιωθώ ότι έχω εξαντλήσει τις σωστές κινήσεις σε θέματα χειρισμού και εγκατάστασης και αν το αποτέλεσμα της απόδοσης δεν με ικανοποιεί (μέχρι τώρα υπάρχει πέρα από τα άλλα και η υπερκατανάλωση των ξύλων) και επομένως έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό λάθος που αφορλα στην θερμική ισχύ και επομένως απόδοση του εγκατασταθέντα λέβητα. Μήπως δηλαδή ια την περίπτωσή μου χρειάζονταν λέβητας π.χ. 45 KW και όχι 30 που μου εγκατέστησαν ώστε να στρέψω αλλού τις προσπάθειές μου (να μαζέψω τα χρήματα για την αντικατάστασή του).

   Ευχαριστώ και πάλι

 20. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Λογικά, η διαστολή των ανοχών κάνει το κλαπέτο να λειτουργεί χωρίς δυσκολία όταν δυναμώνει η φλόγα. Καλό είναι να καθαρίσετε το σημείο από τις επικαθήσεις όσο μπορείτε.

  Καλώς κάνετε και «το ψάχνετε» γιατί κανείς (εγκαταστάτης, έμπορος, κλπ) δεν ενδιαφέρετε περισσότερο απο εσάς (τον χρήστη) για την αποδοτική λειτουργία του συστήματος σας.
  Ακόμη και 20kW να αποδίδει στο νερό το τζάκι σας, είναι υπέρ-αρκετά για την κάλυψη των απωλειών του σπιτιού. Οπότε αλλού πρέπει να αναζητήσετε την αιτία της μη απόδοσης.
  Η κατανάλωση πάντως δεν θα μειωθεί με αύξηση της ισχύος του τζακιού. Μόνο με την αύξηση του βαθμού απόδοσης μπορεί να μειωθεί.

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλησπέρα σας

   Σε αυτή την κατεύθυνση πως θα βλέπατε να κάνω τις εξής κινήσεις:

   1. Να μονώσω με πρόσθετη μόνωση από π.χ. πετροβάμβακα ή υαλοβάμβακα (δεν ξέρω ποιο είναι καλύτερο) σε όλο το μήκος τους τις στήλες προσαγωγής και επιστροφής (έχουν ήδη μόνωση σωληνωτή λευκή.
   2. Να αλλάξω τη γωνία σύνδεσης της προσαγωγής του τζακιού στην κεντρική προσαγωγή στο λεβητοστάσιο από κάθετη σε ημι γωνία.και αν με αυτά δεν έχω τα αποτελέσματα που θέλω
   3. Να αντικαταστήσω δεύτερη φορά τον κυκλοφορητή του τζακιού με άλλον ισχυρότερο ώστε να πετύχω μεγαλύτερη ταχύτητα νερού.

   Ευχαριστώ πολύ

 21. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Κατά τη γνώμη μας δεν θα έχετε ιδιαίτερη βελτίωση με επιπλέον μόνωση, εάν η υπάρχουσα έιναι τουλάχιστον 13mm πάχους. (μετρήστε την θερμοκρασία στην αρχή και στο τέλος της σωλήνωσης για να διαπιστώσετε το μέγεθος των απωλειών)
  Επίσης, η αλλαγή της γωνίας δεν θα αλλάξει σημαντικά της υδραυλικές απώλειες του κυκλώματος.
  Πρωτού αλλάξετε τον κυκλοφορητή καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να δώσει αρκετή παροχή.
  Καθώς δεν μπορείτε ο ίδιος να υπολογίσετε τις υδραυλικές απώλειες και την παροχή του κυκλώματος, θα σας προτείναμε να μετρήσετε την θερμοκρασία του νερού προσαγωγής και επιστροφής στο τζάκι. Θα πρέπει να είναι μια κρύα ημέρα (να υπάρχει φορτίο δηλαδή) και να λειτουργείτε μόνο το τζάκι για αρκετή ώρα ώστε να σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες. Θα πρέπει να έχουμε μια καλή διαφορά θερμοκρασίας 10-20 βαθμών.

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλημέρα σας

   Ευχαριστώ και πάλι. Παρακαλώ κοιτάξτε το σχέδιο που έστειλα στο e-mail για να δείτε τι εννοώ με την αλλαγή της γωνίας σύνδεσης της προσαγωγής. Μέτρησα τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ προσαγωγής και επιστροφής στο λέβητα τζακιού και είναι 6 βαθμοί.

   Και πάλι ευχαριστώ

 22. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Δεν βλέπουμε πως μπορεί να βοηθήσει η αλλαγή στη συνδεσμολογία που προτείνετε. Εκτός και εάν η διατομή της κόκκινης σωλήνωσης είναι μεγαλύτερη από αυτή της πορτοκαλί (σύμφωνα με το σχέδιό σας).
  Από την διαφορα θερμοκρασίας που μετρήσατε φαίνεται να μην έχουμε την πλήρη ισχύ που μπορούν τα δώσουν τα θερμαντικά σώματα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως το φορτίο εκείνης της ημέρας, η συνδεσμολογία των σωμάτων, η ονομαστική ισχύς των σωμάτων, η παροχή νερού, κλπ.
  Γενικά είναι τόσοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος που είναι δύσκολο να γίνει διάγνωση εξ αποστάσεως.

  • Ο/Η Σπύρος λέει:

   Καλησπέρα σας

   Η κόκκινη σωλήνωση είναι η προσαγωγή του τζακιού και είναι φ28 (1 1/4 »). Η πορτοκαλί είναι η παλιά προσαγωγή του λέβητα πετρελαίου και είναι 1 1/2 ». Απλά σκεφτόμουν ότι αφαιρώντας τις δύο γωνίες 90 μοιρών που συναντά η προσαγωγή του τζακιού συνδέοντάςτην όπως δείχνω στο δεύτερο σκαρίφημα με επίσης πλαστική φ18 και κάνοντας καμπύλη θα έχω σημαντικά μικρότερες αντιστάσεις στη ροή του νερού. Το αυτόματο εξαεριστικό μπορώ να το αφήσω εκεί που βρίσκεται τώρα και να αφαιρέσω το άλλο στην κατακόρυφη στήλη προς τον συλλέκτη προσαγωγής.
   Αντιλαμβάνομαι ότι το καλύτερο θα ήταν μία επίσκεψη ειδικού μηχανικού αλλά σε τέτοια περίπτωση δεν γνωρίζω το κόστος μιας τέτοιας επίσκεψης και προφανώς νέας μελέτης. Θα μπορούσατε να μου δώσετε αν μπορείτε μία τάξη μεγέθους στο e-mail μου?

   Και πάλι ευχαριστώ

 23. Ο/Η Βάσίλής λέει:

  Γίά σας , έχω κάποιο πρόβλημα με το ενεργειακό τζάκι της εντιλκαμιν 29 ακουατοντο δίφάτσό .Σε σπίτι 10ετιας με ενεργειακά παράθυρα 120τμ που ο από κάτω όροφος είναι ήμίτέλές ,το τζάκι είναι τοποθετημένο στην κάτω γωνία του σπίτίόύ και από κει φεύγουν 2 χαλκό σωλήνες με μόνωση μέσα στον τοίχο και φτάνουν στην άλλη μεριά του σπιτιού για να φτάσουν στόύς κύκλόφόρήτές, και από κει για τα κόλέκτέρ, από τα 10 σώματα και και ένα μπόίλέρ για ζεστό νερό χρήσεις ,έχω καταργήσει τα 2 σώματα. Δεν ήμουν ποτέ έύχάρίστήμένός με την απόδοση του, και τελικά αυτό που ανακάλυψα είναι το εξής, ενώ το τζάκι μου ανεβάζει βαθμούς 60-85 τα σώματα που τα μέτρησα μέ ένα πιστόλι θερμότητας ηλεκτρονικό είδα ότι έχω από 25 -30 βαθμούς διαφορά και δεν ξέρω τι να κάνω . Έφερα διάφορους υδραυλικούς ο ένας μου είπε ότι το τζάκι μου είναι μικρό , ο άλλος ότι ο κυκλοφορητής είναι μικρός , και ο τρίτος ότι φταίει που το δοχείο αδράνειας που είναι στο πάτωμα του από πάνω ορόφου είναι πολύ χαμηλά και πρέπει να ανέβει ακόμα 2 μέτρά. Έλεος πια δεν ξέρω τη να κάνω. Σε φουλ φωτιά με πολλά ξύλα 87 βαθμούς στο τζάκι 55 περίπου στα σώματα. Ευχαριστώ για την υπομονή σου.

 24. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Η ισχύς του τζακιού είναι αρκετή για την θέρμανση του σπιτιού. Ελέγξτε την θερμοκρασία στο κολλεκτέρ προσαγωγής και συγκρίνετέ την με την θερμοκρασία του τζακιού. Υπάρχει πιθανότητα ανεπάρκειας του κυκλοφορητή λόγω μεγάλης απόστασης κολλεκτέρ-τζακιού. Ποιά είναι η συνδεσμολογία του δοχείου αδρανείας (σε σειρά, παράλληλα); Εάν η συνδεσμολογία το επιτρέπει, παρακάψτε το δοχείο αδρανείας.

  • Ο/Η Βασιλης λέει:

   Ευχαριστώ για τον χρόνο σας , από το τζάκι μέχρι τον πίνακα νερού (κολεκτερ) πρέπει να είναι περίπου περίπου με τα σπασίματα στα 14 μέτρα. Τώρα ως προς της ερωτήσεις που μου κάνεις δεν κατέχω και πολλά για να σου πω. Μπορώ να βάλω στον υδραυλικό πικακακι κάποιο όργανο που να δείχνει θερμοκρασία. Επίσης θα μπορούσα να σου στείλω 2 φώτο ; και που, συγνώμη αλλά με την τεχνολογία δεν το έχω. Ευχαριστώ.

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Μετρήστε την θερμοκρασία στο κολλεκτέρ προσαγωγής με το πιστόλι που αναφέρατε στο προηγούμενο μήνυμα.
    Εάν θέλετε να στείλετε φωτογραφίες, μπορείτε στο engineeringissues1@gmail.com

   • Ο/Η Βασιλης λέει:

    Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πάρα πολύ για της πληροφορίες. Τώρα σας αναφέρω της μέτρησης που έκανα , με εξωτερική θερμοκρασία στους 16 βαθμούς και το τζάκι μου στους 88 βαθμούς είδα ότι στα σώματα είχα περίπου από 58 έως 62 βαθμούς, και στο κολεκτερ 55 βαθμούς , βέβαια κάτι δεν κάθετε καλά θα ζητήσω από έναν υδραυλικό να βάλει αν γίνετε στο κολεκτερ ένα θερμόμετρο. Θα σας στείλω και μερικές φώτο και θα περιμένω νέα σας.

   • Ο/Η Βασιλης λέει:

    Άλλη μια ερώτηση εδώ μέσα άκουσα ότι αν βάλεις ένα κλαπετο μπορείς να μειώσεις τα ξύλα αλλά και να αυξήσεις την διάρκεια τους. Αν ισχύει μπαίνει αντί για το πουλί , και πως δουλεύει ;.

 25. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Η θερμοκρασία που έχουν τα σώματα είναι συνήθως αρκετή για την θέρμανση ενός σπιτιού. Αν και είναι χαμηλότερη από την ονομαστική θερμοκρασία λειτουργίας τους. Αλλά συνήθως τα σώματα είναι λίγο μεγαλύτερα από το προβλεπόμενο. Εάν μετρήσατε την θερμοκρασία με το «πιστόλι» υπερύθρων είναι φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η απόκλιση στο κολλεκτέρ. Είναι ουσιαστικά σφάλμα μέτρησης του οργάνου και ωφείλετε στον τρόπο λειτουργίας του. (το υλικό της επιφάνειας που μετράμε επηρεάζει το αποτέλεσμα. πρέπει να ρυθμιστεί σωστά ο συντελεστής εκπομπής).
  Από τις φωτογραφίες δεν φαίνεται κάποιο σφάλμα στην εγκατάσταση. Προερετικά θα μπορούσατε να μονώσετε τον εναλλάκτη θερμότητας.
  Αν κατάλαβα καλά, όταν λέτε δοχείο αδρανείας εννοείται το δοχείο διαστολής που φαίνεται στη φωτογραφία. Εάν η πίεση λειτουργίας του τζακιού είναι φυσιολογική και δεν ανοίγει η βαλβίδα ασφαλείας δεν χριάζεται να το πειράξετε.
  Η απόκλιση ανάμεσα στην θερμοκρασία του τζακιού και των σωμάτων ωφείλετε στο ότι η συνδεσμολογία είναι πιθανότατα μονοσωλήνιου συστήματος. Είναι φυσιολογικό για μονοσωλήνιο να μην έχουμε ίδια θερμοκρασία με του λέβητα-τζακιού.
  Το σπίτι ζεσταίνεται ικανοποιητικά;
  Το κλαπέτο βρίσκετε συνήθως στην έξοδο του τζακιού προς την καμινάδα. Από εκεί σε συνδυασμό με το κλαπέτο εξωτερικού αέρα μπορούμε να ρυθμίσουμε την ροή του αέρα στην εστία, άρα και τον ρυθμό κάυσης. Το κλαπέτο αυτό συνήθως ρυθμίζει τον ελκυσμό. Δεν έχει σχέση με το «πουλί» το οποίο αποτρέπει την είσοδο βροχής και αέρα στην καμινάδα.

  • Ο/Η Βασιλης λέει:

   Ευχαριστώ για την απάντηση σας. Ναι μέτρησα το κολεκτερ και τα σώματα με το πιστόλι με υπέρυθρες. Όχι δεν σας μιλάω για το δοχείο που φαίνεται στην φωτογραφία ,δεν είναι δικό μου αλλά γι αυτό που είναι πάνω στην καμινάδα και κοντά στο πουλί , αυτό μου είπαν ότι πρέπει να το σηκώσω αλλά 2 μέτρα για να έχω πίεση , υποπιεση κάτι τέτοιο. Όχι το σπίτι δεν ζεσταίνεται ικανοποιητικα είναι χλιαρό . Μόνοσωληνιο δεν ξέρω τι είναι αλλά από το τζάκι έχουν φύγει 2 σωλήνες , μάλλον ένας πάει και ένας έρχεται. Όσο αφορά το θέμα με τους κυκλοφορητες εφόσον δεν μου κανάτε νύξη καταλαβαίνω ότι είναι επαρκής. Σήμερα έμαθα ότι το ζεστό νερό από το τζάκι μου δεν πάει στα σώματα αλλά στον εναλακτη και αυτός με την σειρά του ζεσταίνει το νερό από τον άλλο κυκλοφορητή. Αν καταργούσα τον εναλακτη πως θα σου φαινόταν. Ευχαριστώ.

   • Ο/Η Βασιλης λέει:

    Είσαι σίγουρος για τους κυκλοφορητες ? Ευχαριστώ.

   • Ο/Η engineeringissues λέει:

    Δυστυχώς περεταίρω διάγνωση δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως. Θα πρέπει κάποιος μηχανικός να επισκεφτεί την εγκατάσταση.
    Η κατάργηση του εναλλάκτη θα βοηθήσει ελάχιστα εάν είναι σωστά διαστασιολογημένος (ισχύς, ροές, κλπ).
    Για την επάρκεια των κυκλοφορητών θα πρέπει να γίνει μελέτη των υδραυλικών απωλειών των γραμμών. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν είναι επαρκείς βλεποντάς τους.

 26. Ο/Η Ελενη λέει:

  Καλησπερα. Μενω σε πολυκατοικια με 4 οροφους κ 26 διαμερισματα. Ο κυκλοφορητης ειναι στο υπογειο. Τα καλοριφερ μου δεν αποδιδουν οσο αλλες φορες. Φωναξα τον αδερφο μου να το κοιταξει κ μου ειπε πως η ταχυτητα του κυκλοφορητη ειναι στο 2 κ εχει 3 ταχυτητες. Παιζει να ειναι μονο αυτο; Υπαρχουν φημες πως το πειραζει ενας ιδιοκτητης. Ολα τα διαμερισματα του 4 οροφου δεν εχουν καλη αποδοση.

 27. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Καλημέρα σας.

  Εάν μέχρι τώρα η απόδοση ήταν καλή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι η ταχύτητα του κυκλοφορητή. (εκτός εάν έγινε κάποια αλλαγή στο κύκλωμα, όπως να αλλαχτούν κάποια καλοριφέρ). Επίσης, ελέγξτε την θερμοκρασία του νερού στον λέβητα. Υπάρχει πιθανότητα να μείωσε κάποιος τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του λέβητα.

 28. Ο/Η Σοφια λέει:

  Καλησπερα σας αγορασα κασετα τζακιου για 70 τ.μ. αλλα δεν αποδιδει.Τι μπορει να φταιει;

 29. Ο/Η engineeringissues λέει:

  Δεν είναι λογικό να μην αναπτύσει θερμότητα το μαντέμι. Θα πρέπει να ζητήσετε πληροφορίες από τον κατασκευαστή ή τον εγκαταστάτη.

 30. Ο/Η Iasonas λέει:

  Κύριοι καλημέρα σας.

  Θά ήθελα να ρωτήσω όποιο μέλος του forum έχει εμπειρία να μου απαντήσει στο εξής δίλημμα. Έχω καταλήξει σε δύο ενεργειακά τζάκια αλλά δε μπορώ να αποφασίσω ποιο απ τα δύο. Το πρώτο είναι της Caminodesign (Ελληνικό) δείτε τα χαρακτηριστικά εδώ:
  http://www.caminodesign.gr/plano—idro.html
  To άλλο είναι της Werstahl (Eλληνικό) δείτε τα χαρακτηριστικά εδώ:
  https://www.multiclima.gr/tzaki-energeiako-kalorifer-werstahl-hydro-40-odf

  Υπάρχει μεγάλη διαφορά στη τιμή και δε μπορώ να αποφασίσω ποιό απ τα δύο να διαλέξω. Υπάρχει κάποιος συμφουρίτης με εμπειρία να με βοηθήσει?

  Το σπίτι είναι γύρω στα 250τμ και υπάρχουν τα κλασσικά σώματα (7-8πάνελ) αλλά και υποδαπέδια θέρμανση (γύρω στα 80τμ) που πρέπει να ζεσταθούν.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Ιάσων Σκιαδόπουλος

 31. Ο/Η ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ λέει:

  Γεια σας!!!στο σπιτι εχω τζακι που ειναι συνδεδεμενο με τα σωματα.το τζακι εχει δυο μοχλους εναν στο κεντρο και εναν δεξια που ειναι ο πρωτος για το κλαπετο κατω απο την εστια και ο αλλος για το κλαπετο καμιναδας.πως πρεπει να τα δπυλευω αυτα?πρεπει να ειναι ανοιχτα?κλειστα?κι αν κλεισω το κλαπετο καμιναδας δεν θα καπνισει?ευχαριστω.

 32. Ο/Η Θανάσης λέει:

  Καλησπέρα όταν ξεκινά και σταματά φανκοιλ κάνει πολύ θόρυβο.ξερει κάνεις τι πρέπει να κανω

 33. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Exω απορία που κανένας δεν μου έχει πει την λύση.ενω το μοτέρ το βάζω στο 3 ακούγεται ένας θόρυβος σαν γριλισμα ενώ όταν τό βάζω στο 2 λειτουργεί κανονικά πως μπορώ να έχω μια απάντηση η μία λυση

  • Ο/Η Δημήτρη λέει:

   ψηλά γιατί κάνανε τα ξύλα μεγάλη καύση και επειδή έχω βάλει 3 περσιδες εκτόνωσης (1κατω από την εστία και2 ψηλά ώστε να κάνει φυσική ροή ο αέρας να παίρνει από την κάτω και να εκτονώνει από τις πανω) μου έβγαζε λίγο καπνό (αερα) από τις πανω και μύριζε κάτι χημικό σαν πλαστικό. Ρώτησα 2 τζακαδες να βρώ λύση και μου απάντησαν τα εξής. 1) ότι μυρίζει το πλαστικό δυχτι του γιαλοβαμβακα επειδή δεν είναι οικολογικό και ζεσταίνεται από την πολύ θερμοκρασία και ότι η μόνη λύση για να μην ξηλωθεί όλο το τζακι είναι να κάνω πολύ μεγάλες τις περσιδες ώστε να εκτονώνει πιο γρήγορα να μην προλαβαίνει να πιάσει μεγάλη θερμοκρασία μέσα ο θάλαμος από το τζακι με την γυψοσανιδα και να μην καίγεται το πλαστικό. 2) ο άλλος μου είπε ότι τα τζάκια καλοριφέρ δεν χρειάζεται να έχουν περσιδες εκτόνωσης γιατί δεν φτάνει η θερμοκρασία σε πολύ ψηλά επίπεδα όπως τα τζάκια αεροθερμα γιατί την πολύ θερμοκρασία την παίρνει το νερό οπότε να κλείσω τελείως τις περσιδες για να μην βγάζει ούτε μυρωδιά ούτε καπνό πού μου βγάζουν πολλές φορές. Θα ήθελα την γνώμη σάς Ευχαριστώ

 34. Ο/Η Δημήτρη λέει:

  Καλημέρα. Έχω βάλει τζακι καλοριφέρ και το έχω επενδύσει με γιαλοβαμβακα κοινό και με γυψοσανιδα. Πέρυσι που είχα πολύ ξερά ξύλα μου ανέβαινε η θερμοκρασία του νερού ψηλά γιατί κάνανε τα ξύλα μεγάλη καύση και επειδή έχω βάλει 3 περσιδες εκτόνωσης (1κατω από την εστία και2 ψηλά ώστε να κάνει φυσική ροή ο αέρας να παίρνει από την κάτω και να εκτονώνει από τις πανω) μου έβγαζε λίγο καπνό (αερα) από τις πανω και μύριζε κάτι χημικό σαν πλαστικό. Ρώτησα 2 τζακαδες να βρώ λύση και μου απάντησαν τα εξής. 1) ότι μυρίζει το πλαστικό δυχτι του γιαλοβαμβακα επειδή δεν είναι οικολογικό και ζεσταίνεται από την πολύ θερμοκρασία και ότι η μόνη λύση για να μην ξηλωθεί όλο το τζακι είναι να κάνω πολύ μεγάλες τις περσιδες ώστε να εκτονώνει πιο γρήγορα να μην προλαβαίνει να πιάσει μεγάλη θερμοκρασία μέσα ο θάλαμος από το τζακι με την γυψοσανιδα και να μην καίγεται το πλαστικό. 2) ο άλλος μου είπε ότι τα τζάκια καλοριφέρ δεν χρειάζεται να έχουν περσιδες εκτόνωσης γιατί δεν φτάνει η θερμοκρασία σε πολύ ψηλά επίπεδα όπως τα τζάκια αεροθερμα γιατί την πολύ θερμοκρασία την παίρνει το νερό οπότε να κλείσω τελείως τις περσιδες για να μην βγάζει ούτε μυρωδιά ούτε καπνό πού μου βγάζουν πολλές φορές. Θα ήθελα την γνώμη σάς Ευχαριστώ

 35. Ο/Η Αλεξίου Αθανάσιος λέει:

  Ενώ το τζάκι είναι σβηστό για μέρες στην οθόνη θερμοκρασίας Μ έβγαλε ένδειξη blp ξεφνικα χωρίς να είναι αναμενόμενο το τζάκι το οποίο είναι ,μάρκας seguin mv 7000hydro

 36. Ο/Η Αλέξης Μητσάκος λέει:

  Έχω ενεργειακό τζάκι – καλοριφερ το La Nordica Termocamino 800 piano. Πρόβλημα στην καύση, δεν έχει αέρα στον χώρο καύσης, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά. Σας παρακαλώ αν μπορείτε να με ενημερώσετε που μπορώ να απευθυνθώ (εξειδικευμένο συνεργείο, καυστηριατζής) ώστε να μου δώσουν λύσεις. Ανοικτός ή κλειστός ο αέρας το ίδιο είναι… Δεν υπάρχει η σωστή αναλογία αέρα

 37. Ο/Η Παντελης μπαχας λέει:

  Γεια σας
  Ηθελα να ρωτησω
  Εχω δυοροφο σπιτι 90 +90 τερτραγωνικα εχω ενεργειακο τζακι amelia 30 το τζακι ειναι στο πανω οροφο συνδεδεμενο με 7 σωματα φαλκοιλ πως πρεπει να ειναι ρυθμισμενο , βαθμούς το φαλκοιλ?στους ποσους βαθμους ο κυκλοφοριτης να περνει και ποσο να σβηνει ,ωστε να ζεσταινει οικονομικα. Ευχαριστώ πολυ

 38. Ο/Η ΑΚΡΙΒΗ ΖΑΡΡΑ λέει:

  ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΖΑΚΙ TZOLLY MEC 80 ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ .ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΑΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 16 ΒΑΘΜΟΥΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑΜΙΣΥ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ 65 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΥ ΕΞΟΔΟ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΖΟΝΕΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ. ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 39. Ο/Η Nickolas Versys λέει:

  Καλησπέρα σας! Εχω τοποθετήσει ενεργειακο τζάκι αερόθερμο της εταιρείας EUROFIRE και έχω το εξής θέμα: ενώ όταν κλείνω το τζάμι θα έπρεπε η καύση να ρυθμίζεται με βάση τη ρύθμιση εισαγωγής αέρα, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη εισροή αέρα (σαν να κάνει «ρεύμα» αέρα μέσα στον θάλαμο καύσης) ενώ η ρύθμιση εισαγωγής αέρα είναι σαν να μην υπάρχει. Αντιθέτως, όταν το τζάμι είναι ανοιχτό, η καύση φαίνεται φυσιολογική. Με αποτέλεσμα τα ξύλα να καίγονται απίστευτα πιο γρήγορα όταν είναι κλειστό το τζάμι! Τί μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ για τα σχόλια σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s